13.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăGDPRCât de sănătoase sunt magiunurile şi dulceaţa

Cât de sănătoase sunt magiunurile şi dulceaţa

Cele mai bune sunt produsele preparate la maximum 70 de grade, fără adaos de zahăr şi conservanţi, care păstrează vitaminele şi mineralele din fructe.

Cel mai bun desert de sezon este magiunul tradiţional din prune, fără adaos de zahăr. Poate fi consumat chiar şi de două-trei ori pe săptămână şi este recomandat inclusiv  persoanelor cu diabet şi celor care ţin cure de slăbire. „Există un procedeu de făcut magiun foarte bun care e mai greu de aplicat acasă. Prunele se lasă cu tot cu pieliţă, altfel se pierd anti-oxidanţii şi mineralele, şi nici nu se adaugă zahăr. Temperatura la care sunt concentrate fructele este controlată şi nu e mai mare de 60-70 de grade. Totul se face în baie de apă, iar oalele au pereţi dubli, astfel încât prunele nu se degradează. Din cinci kilograme de prune se obţine unul singur de magiun şi nu mai este nevoie de conservanţi”, explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

De asemenea, magiunul cel mai bun şi mai aromat este făcut din mai multe soiuri de prune. Ele sunt o sursă foarte bună de potasiu, magneziu, seleniu. În plus, conţin cantităţi mici de bor, util pentru sistemul endocrin. Atunci când alegeţi un magiun din comerţ, aveţi grijă să existe pe borcan menţiunea „magiun tradiţional fără adaos de zahăr”.

Gem de pere cu ghimbir

Un alt desert bun este gemul de pere cu ghimbir, care se poate consuma chiar şi de două ori pe săptămână. Reţeta tradiţională spune că perele se taie în felii sub-ţiri, se aleg trei bucăţi de rizomi de ghimbir şi se feliază. Se stoarce o lămâie şi se folosesc 30-50 ml suc proaspăt. Se amestecă ingredientele într-un vas termorezistent, se adaugă două lingu-riţe de agar-agar sau de pectină, 5-10 ml şteviozidă şi 250 ml apă.  Se fierbe totul timp de 20 de minute. Se pune gemul în borcane şi se pasteurizează pe baie de apă.

„Reţeta este excelentă şi poate fi încercată şi cu alte fructe, precum zmeură, coacăze, afine, rubarbă, mere, prune etc. Diabeticii vor ţine cont de glucidele aduse în mod natural de fructele utilizate”, spune Mencinicopschi.

Compoturile distrug nutrienţii esenţiali

Compoturile de mere, piersici, pere sau caise trebuie consumate ocazional, deoarece conţin zahăr şi au o densitate energetică mare şi o încărcătură glicemică ridicată. Ele nu sunt recomandate diabeticilor, celor cu dislipidemie, boli cardiovasculare, cerebrovasculare, supraponderalilor şi obezilor. „Asocierea fructelor cu zahărul nu este recomandată. Se poate prepara un compot dulce, fără zahăr, utilizând şteviozi-da, care nu are calorii. Consis-tenţa compotului se poate da cu adaos de pectină. De asemenea, se poate utiliza şi sucanatul, însă acesta aduce calorii în plus. Din cauză că fructele sunt fierte, compotul nu beneficiază de  virtuţile deosebite ale prunelor proaspete, uscate sau transformate în magiun fără adaos de zaharuri”, explică Mencinicopschi în volumul „Revolu-ţie în bucătărie”.

Încărcătură glicemică foarte mare are şi gemul de mere, motiv pentru care nu este recomandat persoanelor cu probleme de greutate, cu boli cardiovasculare, dislipidemie sau cancer. „Prin îndepărtarea cojii se înlătură fibrele alimentare, vitaminele şi antioxi-danţii. Prin fierbere se inactivează şi restul de vitamine, enzime, antioxidanţi şi alte substanţe biologic active, transformând mărul viu, sănătos, într-un dulce mort, rafinat, nefolositor sau chiar periculos pentru organism”, atrage atenţia Gheorghe Mencinicopschi. Dulceţurile trebuie şi ele consumate cu mode-raţie din aceleaşi motive. 

Cele mai citite

Ursula von der Leyen ar putea interzice TikTok dacă ar obține un nou mandat în fruntea Comisiei Europene

Candidatul Partidului Popular European (PPE) la preşedinţia Comisiei Europene şi actualul preşedinte al acestei instituţii, Ursula von der Leyen, a declarat luni că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă