20.3 C
București
miercuri, 11 septembrie 2024
AcasăGDPRBolnavii de cancer, reprogramati pentru tratament

Bolnavii de cancer, reprogramati pentru tratament

Bolnavii de cancer de la Spitalul Coltea au fost reprogramati saptamana trecuta pentru tratamentul citostatic. Aceasta situatie nu este singulara. Luna de luna, medicamentele ajung la spitalele din unele judete cu intarziere. De asemenea, medicii oncologi avertizeaza ca fondurile pentru tratamentul bolnavilor de cancer sunt mai putine in raport cu necesarul. In fiecare an noi cazuri de cancer se adauga celor existente. Din pacate, farmaciile cu circuit inchis prin care se elibereaza aceasta medicatie cuprinsa in Programul National de Cancer primesc tarziu comenzile si in cantitati mai mici.

In fiecare luna, aproximativ 10% din bolnavii de cancer raman fara medicamente. si asta pentru ca fondurile sunt insuficiente. De aproape doi ani, sumele alocate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru medicamentele contra cancerului (citostatice, hormoni) nu au fost suplimentate in raport cu numarul cazurilor noi de cancer aflate in crestere. "Fata de necesar, suntem subfinantati. Pacientii care se prezinta pentru prima data la oncolog trebuie tratati din aceeasi suma ce se acorda fiecarui sector, suma aproape constanta de doi ani de zile", a declarat dr. Mihai Bacanu, medic primar oncolog la Spitalul "Sf. Maria". Desi legea stipuleaza ca bolnavii de cancer au dreptul la medicatie gratuita, multi dintre cei loviti de boala necrutatoare sunt nevoiti sa scoata din buzunar sume uriase pentru a-si asigura continuitatea tratamentului. Medicii oncologi spun ca in lista de gratuitati sunt cuprinse molecule noi, medicamente de ultima generatie, care se prescriu doar cu aprobarea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Un astfel de tratament costa chiar si 120 milioane de lei pe luna. Aceste fonduri pentru tratamente nu sunt separate, ci se sustin din acelasi Program National de Cancer. Aprobarile pentru aceste retete cu statut special se dau cu precizarea "in limita fondurilor alocate". Aceasta situatie face ca fondurile destinate celor cuprinsi in program sa se epuizeze foarte repede.

Disfunctii in Mehedinti si Bucuresti

Dr. Constantin Plesan, medic oncolog la Spitalul Drobeta-Turnu Severin, considera ca sumele repartizate sunt satisfacatoare, insa si aici au existat intarzieri in livrarea medicamentelor. "Noi avem in jur de 150-200 de pacienti bolnavi de cancer, iar sumele alocate sunt de peste doua miliarde de lei pe luna. Tratamentul citostatic prescris in Romania este la fel ca acela din Europa. Intotdeauna va fi nevoie de mai multi bani", a spus dr. Plesan. In judetul Mehedinti au existat disfunctionalitati in continuitatea tratamentului prescris de oncologi din cauza neonorarii la timp a comenzilor pentru medicamente. "S-a intarziat din cauza modalitatii de alocare a fondurilor. Bugetul pentru aceste medicamente s-a dat prin casele judetene de asigurari de sanatate", a spus dr. Plesan. Astfel, medicamentele au ajuns la farmacie pe 20 ianuarie 2007, ultima comanda fiind onorata pe 5 decembrie. Farmacia Spitalului Colentina deserveste bolnavii din sectoarele 1, 2 si 3. "Problema cu care ne confruntam noi se refera la neonorarea comenzilor in timp util. Au fost situatii cand intarzierile au fost si de 10 zile. La pacientul oncologic se pune problema continuitatii curei de citostatice. De asemenea, unele substante nu vin in cantitati suficiente si, astfel, suntem nevoiti sa eliberam medicatie doar pentru o jumatate de cura. Lunar, avem circa 800 de retete", a afirmat Gina Orbu, asistent-sef, farmacia Spitalului Coltea.

CNAS: sumele sunt suficiente

Vasile Cepoi, directorul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a declarat ca nu este adevarat ca fondurile pentru Programul de Cancer sunt insuficiente. "Sumele s-au majorat atat in 2006, cat si pentru anul 2007. Este programul de sanatate cel mai costisitor. Problemele legate de lipsa continuitatii medicamentelor s-au ivit ca urmare a proastei  programari in unele judete. In decembrie am achizitionat suma majorata astfel incat sa acoperim  primele 10 zile din ianuarie si s-a decalat termenul cu 10 zile. Sunt farmacii care aveau in decembrie stoc zero si nu au comandat nimic. Este responsabilitatea medicilor coordonatori. In situatiile in care sunt probleme, medicii coordonatori pot apela la CNAS pentru a aproba comenzile de medicamentele de care este nevoie", a subliniat Vasile Cepoi. Oricum, cei care sufera cu adevarat sunt pacientii, care si asa sunt loviti de una dintre bolile cele mai crancene.

Eficacitate scazuta

Medicii oncologi avertizeaza ca succesul tratamentului contra cancerului este obligatoriu legat de respectarea protocolului terapeutic. Nu se pot obtine rezultate satisfacatoare in ceea ce priveste supravietuirea, speranta de viata etc. ale pacientilor cu tumori maligne daca se intarzie administrarea dozelor de citostatice. Mai mult, pacientul este supus unui nou stres si intra in panica.

60.000 de cazuri noi

Profesor doctor Rodica Anghel, sef clinica in cadrul Institutului Oncologic Bucuresti, a declarat ca in 2006 s-au inregistrat, la nivel national, aproximativ 60.000 de noi cazuri de tumori maligne, fata de anul 2002, cand erau 25.000-35.000 de astfel de cazuri. Numarul oncologilor din tara este de numai 300.

Cele mai citite

Rusia și China lansează manevre militare de amploare în Pacific și Arctic, în contextul tensiunilor internaționale

Rusia și China desfășoară în prezent exerciții militare comune în Pacific, vizând contracararea influenței americane în regiune. Aceste manevre sunt parte a unei serii...

Învățământul privat în creștere: 7% dintre elevii români aleg școlile private, pe fondul subfinanțării educației de stat

Învățământul privat din România a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, cu aproximativ 7% dintre elevii din școala primară înscriși în instituții private,...

Șef din Poliție, trimis în judecată de DNA. Ce acuzații îi aduc procurorii anticorupție

Șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Sectorului 3 (SICE3) a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat de două...
Ultima oră
Pe aceeași temă