25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăGDPRBolnavii ameninţă cu proteste la Parlamentul European

Bolnavii ameninţă cu proteste la Parlamentul European

Persoanele cu boli cronice incluse în programele naţionale de sănătate sunt hotărâte să organizeze proteste în faţa Parlamentului European dacă Guvernul nu va lua măsuri pentru ca acestea să beneficieze de tratament.

Anunţul vine la scurt timp după ce oficialii Ministerului Sănătăţii au făcut publică intenţia de a reduce cu 15 la sută preţul de decontare a medicamentelor incluse în programele naţionale. Măsura se referă la medicamentele pe care statul le acordă gratuit pentru bolnavii cu afecţiuni precum diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, afecţiuni oncologice, hemofilie, transplant.

Reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) au anunţat că există pacienţi care deja şi-au întrerupt tratamentul de mai bine de două luni pentru că farmaciile nu mai eliberează medicamente compensate sau gratuite.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun însă că această scădere a preţului de decontare a peste 1.400 de medicamente, care ar urma să intre în vigoare de la de la 1 august, va asigura tratament pentru un număr mai mare de pacienţi.

„În ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut în raport cu fondurile pe care le avem disponibile. De exemplu, în anul 2009, consumul medicamentelor a crescut cu peste 19 la sută faţă de 2008, iar în 2010 cu 26 la sută faţă de anul 2009. Noua metodologie de calcul va avea ca efect scăderea preţului de decontare a acestor tipuri de medicamente incluse în programele naţionale de sănătate, astfel încât să le putem asigura pentru un număr cât mai mare de pacienţi”, a spus recent ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Farmaciştii au anunţat deja că nu mai au bani pentru medicamente compensate şi gratuite şi dau vina pe Guvern, care nu le-a plătit datoriile.

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Clasamentul WTA actualizat. Câte jucătoare are România în top 100 + Ce loc ocupă Simona Halep

Poloneza Iga Swiatek continuă să conducă detașat în clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis dat publicității luni de WTA, în care România are...

CFR Cluj – Rapid 3-2. Giuleștenii rămân fără victorie în play-off

CFR Cluj a câștigat derby-ul alb-vișiniu disputat pe teren propriu împotriva Rapidului cu scorul de 3-2 și și-a consolidat poziția a doua în clasamentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă