17.4 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăGDPRAstenia de toamnă - cum se manifestă şi cum o combatem

Astenia de toamnă – cum se manifestă şi cum o combatem

A venit toamnă şi o dată cu ea începe să se facă resimţită şi astenia specifică acestei perioade. Stările de somnolenţă, oboseală, stresul, durerile de cap şi organismul slăbit sunt doar câteva dintre simptomele specifice anotimpului în curs.

Cum se poate identifică astenia specifică acestei perioade?

Anotimp de tranziţie, toamnă vine cu schimbări bruşte de temperaturi, ploi şi vreme instabilă asptecte care se răsfrâng asupra organismului uman. Astenia specifică toamnei este uşor de recunoscut, manifestându-se prin dureri de cap, somnolenţă, răceli şi viroze, fluctuaţii ale temperaturii corpului, stres şi oboseală.

Dna dr Elena Nicolau, medicul nutriţionist de la Delta Hospital, consideră că peste această stare de disconfort se poate trece prin urmărea câtorva sfaturi, în special în materie de alimentaţie.

„Astenia de toamnă este o problemă întâlnită la toate categoriile de vârstă, de la copii până la vârstnici. Pentru a evita stările specifice acestei etape, trebuie să avem în vedere o alimentaţie bogată în vitamine şi proteine şi să respectăm pe cât se poate orele de somn”, spune dr Elena Nicolau, medic Delta Hospital.

Care sunt principalele vitamine găsite în alimentele de sezon?

– vitaminele liposolubile (A, D, E, K) – sunt vitaminele pe care le găsim cu preponderentă în gabenusul de ou, lactate, legume precum varză roşie, salată verde, morcovul, urzică. De reţinut este că morvovul mai ales fiert este precursor de vitamină A.

– vitamină B1 – regăsită în fasole, mazăre, soia şi nuci. Aceste alimente au un conţinut crescut de vitamină B1, care ajută la procesul fiziologic de creştere şi participă la menţinerea funcţionalităţii optime a sistemului cardiovascular, nervos şi digestiv.

– vitamină B6 – ajută la creşterea şi funcţionarea optimă a celulelor nervoase şi împiedică depunerea colesterolului pe pereţii arteriali. Un conţinut bogat de vitamină B6 se găseşte în special în peste, carne şi ouă.

De asemenea, să nu uităm că vitamină C este sursă sigură de energie pe durată întregii zile. Aportul necesar de vitamine poate fi asigurat printr-o alimentaţie cât mai sănătoasă, variată, bazată pe legume şi fructe proaspete, de sezon. Printre acestea, reamintim sucurile naturale de legume (morcovi, roşii, ardei gras), dar şi sucurile de fructe care pot fi îndulcite cu miere.

Cu puţină atenţie la alimentele pe care le consumăm, putem avea o toamnă frumoasă, liniştită şi un plus de energie în fiecare zi.

Cele mai citite

BNR menține dobânda cheie la 7% pe an

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, luni, să menţină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an,...

Importanța recenziilor online și a prezenței digitale pentru spălătoria ta auto

sursa foto: shutterstock.com În era digitală, succesul unei spălătorii auto poate depinde în mare măsură de recenziile online și de vizibilitatea sa în mediul digital. Află cum...

EPPO anchetează achiziția de vaccinuri, Comisia Europeană îi reduce bugetul cu 5 milioane de euro. Parchetul European vrea să rezolve amiabil disputa cu Comisia...

Conducerea Parchetului European, condus de Laura Codruța Kövesi, caută să convingă "amiabil" Comisia Europeană să revină asupra deciziei de a reduce finanțarea EPPO cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă