15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăGDPRAngajatii cu program flexibil sunt mai sanatosi

Angajatii cu program flexibil sunt mai sanatosi

Conditiile de munca mai bune si flexibilitatea programului ii ajuta pe angajati sa fie nu doar mai putin stresati la serviciu, ci si mai sanatosi, potrivit unui studiu, citat de Time.com.

Daca angajatii ar avea posibilitatea sa plece mai devreme de la serviciu pentru a ajunge la meciul de fotbal al copilului sau daca ar putea intarzia dimineata ca sa isi poata rezolva anumite chestiuni personale, ar fi mai relaxati si mai echilibrati, arata studiul publicat in revista de studii a bibliotecii Cochrane.
 
Cercetatorii americani au demonstrat, din analiza a zece studii despre implicatiile conditiilor de munca asupra sanatatii angajatilor, ca un orar flexibil poate fi asociat cu imbunatatirea somnului, a tensiunii si a starii generale de sanatate a angajatilor. In plus, flexibilitatea programului contribuie la fidelizarea angajatilor si la crearea sentimentului de comunitate la locul de munca.

Oamenii de stiinta nu au identificat niciun efect negativ al utilizarii acestui program de lucru in studiile realizate pana in prezent.

Analiza isi propune sa atraga atentia asupra beneficiilor orarului de munca flexibil, practica din ce in ce mai populara in tarile scandinavice si in Marea Britanie. In aprilie anul trecut, guvernul britanic a introdus o lege care permite parintilor care au copii cu varste de pana la 16 ani sa lucreze dupa un program de lucru flexibil.

In S.U.A, fenomenul este abia la inceput si doar o treime din angajatii americani beneficieaza de acesta optiune. Totusi, criza economica a contribuit la adoptarea acestui mod de lucru, deoarece companiile incearca astfel sa isi rasplateasca angajatii loiali, potrivit Reuters.

In ciuda rezultatelor promitatoare ale ultimelor cercetari, specialistii spun ca mai e nevoie de studii privind relatia dintre conditiile de munca flexibile si starea de sanatate a angajatiilor pentru a reusi sa structureze in viitor cea mai potrivita politica de resurse umane. Cercetatorii au constatat ca, in general, doar angajatii cu functii de conducere au un program flexibil, iar studiile s-au concentrat asupra acestora. Totusi, pentru a analiza impactul real al conditiilor de munca asupra starii de spirit si de sanatate a personalului, trebuie efectuate cercetari suplimentare si asupra celorlalte categorii de salariati.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 816. Președintele Bulgariei, filo-rus, susține că Rusia nu poate fi învinsă

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, cunoscut pentru opiniile sale favorabile Rusiei, a declarat că victoria Ucrainei în actualul război contra Rusiei este "imposibilă". Șeful statului bulgar...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

Loviturile Rusiei asupra regiunii ucrainene Harkov au făcut cel puțin 11 morți

Rusia a lovit duminică o stațiune aglomerată de la marginea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina și a atacat, de asemenea, satele...
Ultima oră
Pe aceeași temă