19.7 C
Bucharest
Monday, 25 September 2023
HomeFamilieCum alegi jucăriile potrivite în funcție de vârstă?

Cum alegi jucăriile potrivite în funcție de vârstă?

Unul dintre cele mai importante criterii în funcție de care trebuie să alegi jucăriile potrivite pentru copii este chiar vârsta lor. Anumite jucării sunt periculoase pentru bebeluși, în timp ce altele nu stârnesc interesul în rândul copiilor de o vârstă mai mare. Jucăriile nu au doar un rol de divertisment în viața copilului, ci le sprijină dezvoltarea din toate punctele de vedere, dacă sunt alese corect. Dacă nu știi ce tip de jucării să alegi în funcție de vârsta celui mic, informațiile de mai jos îți vor fi de mare ajutor.

Jucării recomandate pentru bebelușii cu vârsta de până la 6 luni

În primele luni de viață, bebelușii sunt fascinați de mișcare și de zgomote pentru că așa descoperă lumea din jurul lor. Tocmai din acest motiv, sunt recomandate jucăriile care stimulează simțul vizual, tactil și auditiv, cum ar fi jucăriile colorate, ușor de prins în mână, zornăitoarele dar și salteluțele de activități. De evitat jucăriile ce conțin elemente mici, ce pot fi înghițite ușor sau jucăriile din materiale periculoase, cu care bebelușul se poate răni.

Tot în această perioadă, părinții se orientează către jucarii handmade, personalizate cu numele copilului sau cu anumite detalii care îl reprezintă, aceste jucării transformându-se în amintiri pe viață. Cu siguranță și tu mai ai acasă primul tău ursuleț de pluș sau altă jucărie cunoscută în rândul apropiaților drept ”prima jucărie”.

Jucării recomandate pentru perioada 6 – 12 luni

Bebelușii știu deja cum să prindă obiectele în mână, cum să le transfere dintr-o mână în alta și încep să învețe să se joace singuri. Jucăriile recomandate până la vârsta de un an sunt cuburile moi (exclus cuburile din lemn cu care se poate lovi), mingiile și jucăriile de dentiție pentru că acum încep să își facă apariția și primii dințișori.

Jucării recomandate pentru perioada 12 – 18 luni

Mașinuțele vor face furori în rândul băieților, în timp ce fetițele pot dezvolta o preferință pentru papusi handmade. În continuare trebuie să fii atent la siguranța copilului în timpul jocului, deci ar fi bine să eviți materialele de slabă calitate, cum ar fi plasticul, dar și jucăriile colorate cu vopsea toxică pentru că cei mici au tendința să bage în gură tot ce prinde pentru a descoperi cât mai multe texturi.

Jucării recomandate pentru vârsta de 2-3 ani

Urmează o etapă intensivă de dezvoltare a copiilor, iar cei mici vor fi mult mai interesați de jocurile de rol sau de cele care le pun imaginația la încercare. Cuburi de construcție, seturi de bucătărie, seturi ce imită anumite meserii, creioane, carioci – sunt doar câteva exemple de jucării ce nu ar trebui să lipsească din camera celui mic.

Jucării recomandate copiilor de peste 3 ani

Odată cu împlinirea vârstei de 3 ani, gama de jucării se diversifică din ce în ce mai tare. Acum te poți orienta și către acele jucării cu piese mai mici pentru că nu vor mai constitui un pericol atât de mare. S-ar putea totuși la început să fie necesară supravegherea unui adult în timpul jocului. Copiii cu vârsta de peste 3 ani sunt plini de energie și vor să testeze cât mai multe tipuri de jocuri – de la puzzle-uri, la construcții Lego, joaca cu plastilina sau pictură. Este important să știi cum să alegi jucăriile copilului ca să te asiguri nu doar că acestea nu constituie un pericol pentru el, ci și că îl ajută să se dezvolte într-un mod natural și armonios. Așa că, data viitoare când mergi la cumpărături, adu-ți aminte de sfaturile de mai sus și nu uita să consulți eticheta jucăriilor pentru a vedea pentru ce vârstă sunt recomandate!

Cele mai citite

Excepționalismul românesc n-are seamăn în regiune

Sectarismul directivelor aeronautice, cu limitarea greutății bagajelor la maximum 20 de kilograme, îți influențează gabaritul cărților. Am luat cu mine în vacanță doar cărți...

Excepționalismul românesc n-are seamăn în regiune

Sectarismul directivelor aeronautice, cu limitarea greutății bagajelor la maximum 20 de kilograme, îți influențează gabaritul cărților. Am luat cu mine în vacanță doar cărți...

Averea lui Dumitru Buzatu, luată la puricat. Ce riscă fostul baron de Vaslui dacă vor fi găsite diferențe față de veniturile declarate

Procurorii DNA au inițiat o verificare a întregii averi a baronului de Vaslui.În cazul în care vor identifica neconcordanțe între averea sa declarată...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies