7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodVIDEO si FOTO. Turismul „de lux" din Coreea de Nord: pasagerii dorm...

VIDEO si FOTO. Turismul „de lux” din Coreea de Nord: pasagerii dorm pe paturi de lemn şi mănâncă în tăvi de metal

Tururi stricte, compania permanentă a unui ghid, restricţii pentru aparatul foto şi limitări în interacţiunea cu localnicii – aceasta este imaginea Occidentului despre turismul din Coreea de Nord, un stat cu graniţele practic închise.

 

Dacă până acum turismul în Coreea de Nord era controlat până în cele mai mici detalii şi numărul anual de „occidentali” care treceau graniţa pentru a vedea frumuseţile ţării se limita la aproximativ 1.500 de persoane, mica ţară asiatică a hotărât să îşi schimbe abordarea şi să promoveze turismul atât în interior, cât şi peste hotare, cu o croazieră „de lux”.

Cu turismul la pământ

Scăderea numărului de turişti a fost o lovitură grea pentru Coreea de Nord, care se confruntă cu un deficit de provizii alimentare cauzat, în mare parte, de politicile economice fără succes şi efectele sancţiunilor economice aplicate de Statele Unite, care doresc terminarea programului armelor nucleare iniţiat de liderul Coreei de Nord.

Birourile de turism din ţară s-au străduit să menţină turismul intern pe linia de plutire, pentru a ţine în viaţă sistemul. Acum, eforturile oficialilor coreeni sunt îndreptate asupra aducerii investitorilor străini care să se ocupe de staţiunea de la Muntele Kumgang, cea mai recentă mişcare de pe tabla de şah a disputei dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud.

Mărturii de la Kumgang

Acum câţiva ani, un grup de jurnalişti americani au trecut graniţele Coreei de Nord într-o călătorie de investigaţie şi au descris şederea lor de două zile în Nord ca fiind „o lecţie bizară despre controlul poststalinist asupra grupurilor.” „Cei care au fost suficient de nenorocoşi sau de neinspiraţi să încalce una dintre multele reguli impuse turiştilor străini care vizitează Coreea de Nord devin repede conştienţi de latura sinistră a escapadei în staţiunea muntoasă”, scria jurnalistul John Kroll pe blog.cleveland.com.

Jurnalistul dădea apoi exemplul nefericitului turist sud-coreean care fusese împuşcat pentru simplul fapt că a făcut o poză: „Nu a fost nevoie de cât de un turist care să ridice camera de luat vederi ca să facă o poză dincolo de ultima linie inamică din Războiul Rece. Cu un strigăt şi o fluturare scurtă a steagului său roşu, un soldat nord-coreean entuziasmat a venit în fugă pe drumul de la nord de zona demilitarizată, ţintind spre turistul ofensator”, relatează John Kroll.

Croaziera Rajin-Muntele Kumgang: pasagerii dorm pe paturi de lemn şi mănâncă din tăvi de metal

Fostul vapor de marfă a ridicat săptămâna trecută pentru prima dată ancora ca vas de croazieră, având la bord 130 de pasageri.

500 de nord-coreeni, jumătate din ei fiind îmbrăcaţi în haine negre muncitoreşti iar cealaltă jumătate în costumuri tradiţionale, au sărbătorit evenimentul, prezentând un spectacol coregrafic pe o platformă plină de gropi.

Spectatorii au fluturat steaguri nord-coreene şi flori de plastic. Muzica de carnaval s-a auzit din două camionete pe care au fost montate difuzoare.

Înaintea lansării, Hwang Chol-nam, vice-primarul oraşului Rason de care aparţine portul Rajin, a ţinut un discurs în care a lăudat acţiunea guvernului pe care o consideră ca făcând parte din planurile de dezvoltare turistică a regiunii.

Hwang a declarat că orice turist străin poate vizita regiunea fără să aibă nevoie de o viză, însă doar prin intermediul anumitor agenţii. Telefoanele mobile trebuie să rămână în China.

„Orice ţară, oameni din America, Japonia, Singapore pot să viziteze oraşul Rason. Aceasta este realitatea de astăzi”, a declarat el. „Orice companie străină care vrea să organizeze excursii aici trebuie doar să contacteze companiile noastre”.

Vaporul de 9700 de tone a pornit în primul său voiaj având ca destinaţie zona muntelui Kumgang din apropierea graniţei cu vecinii sud-coreeni.

În timpul croazierei de 21 de ore, unii pasageri au dormit pe paturi de lemn, în timp ce alţii s-au odihnit pe saltele aşezate direct pe podele, iar mâncarea a fost oferită pe tăvi metalice.

Oficialii au promis un vapor mult mai luxos care va fi capabil, începând de anul viitor, să găzduiască până la 900 de pasageri. Scopul este cel de a transporta 4000 de pasageri în fiecare zi de la Rason la Muntele Kumgang. Capacitatea actuală este de 500 de pasageri pe săptămână.

Coreea de Nord este departe de a fi atracţia turistică preferată pentru americani şi sud-coreeni. Rămâne, însă, de văzut câţi turişti din China va reuşi să atragă în următorii ani. Chinezii călătoresc din ce în ce mai mult în străinătate, însă preferă destinaţiile europene, tailandeze, japoneze sau sud-coreene.

Cu toate acestea, Wang Zhijun, un manager de hotel din provincia Jilin care s-a aflat printre pasageri, a declarat că nu-i va fi greu să vândă pachetele turistice în zona din care provine, unde se află o mare comunitate de coreeni şi unde nu există ieşire la mare.

Însă preţul trebuie să rămână scăzut: aroximativ 130$ pentru o excursie all-inclusive de cinci zile.

Încercarea nord-coreenilor de a atrage turiştii străini vine după o dispută cu vecinii sud-coreeni privind programul turistic comun la Muntele Kumgang care a intrat în impas.

Lansat în 1998, programul a oferit turiştilor şansa de a vizita regiunea prin intermediul unei agenţii sud-coreene care a înfiinţat un complex de golf şi spa în regiunea respectivă. Aproape 2 milioane de sud-coreeni au vizitat regiunea, considerând programul turistic ca fiind un simbol al cooperării celor două ţări după zeci de ani de animozităţi.

Însă Seoul-ul a oprit programul de reconciliere după ce un paznic nord-coreean a ucis un turist din Coreea de Sud în 2008. Oficialii de la Seoul au pretins scuze oficiale din partea Coreei de Nord. De asemenea, au cerut o anchetă oficială înainte de a relua programul turistic care le-a adus vecinilor de la nord venituri sute de milioane de dolari, însă au întâmpinat refuzul categoric al acestora.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord l-a expulzat pe ultimul sud-coreean care a mai rămas în staţiune şi a declarat că va vinde toate bunurile sud-coreene, care valorează peste 320 de milioane de dolari.

Recent, o companie americană a declarat că a încheiat o înţelegere cu oficialii nord-coreeni pentru a organiza excursii la Muntele Kumgang. Însă Ministerul Unificării din Coreea de Sud va trimite o scrisoare oficială ambasadelor străine pentru a le cere să nu coopereze cu agenţiile turistice din Coreea de Nord.

 

Cele mai citite

Denis Ciobotariu, dorit de Dinamo și Rapid! Sepsi negociază prelungirea contractului

Fundașul Denis Ciobotariu, aflat în centrul unei lupte pentru transfer între Dinamo și Rapid, își continuă negocierile cu Sepsi pentru prelungirea contractului. Denis Ciobotariu, fundașul...

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea...

Calea Victoriei din Bucureşti, în topul celor mai scumpe artere comerciale din lume

Calea Victoriei, principala arteră comercială din România, a urcat pe locul 38 la nivel global în clasamentul celor mai scumpe destinaţii de retail, conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă