de la 1 ianuarie, administratorii sau directorii generali ai firmelor care nu au plătit la timp contribuțiile sociale, dar și alte impozite riscă pușcăria. Proiectul de Ordonanță de Urgență inițiat de Ministerul Finanțelor pentru modificarea Legii 241/2005 privind evaziunea fiscală prevede închisoare de până la 6 ani pentru neplata a 32 de impozite și contribuții cu reținere la sursă. În motivare, se vorbește în principal despre neplata CAS și CASS, care, prin OUG 79/2017, au trecut din sarcina angajatorului în cea a angajatului. Patronii care nu vor plăti la timp aceste contribuții, vor înfunda pușcăria, fiindcă tot ei sunt cei care, în continuare, vor urma să stabilească, rețină, declare și să plătească obligațiile datorate.
Finanțele vor mai mulți bani
„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 6 ani nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata ori, după caz, încasarea și neplata, în tot sau în parte, cu intenție, în cel mult 30 zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege. Neplata cu intenție, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexă constituie infracțiune și atunci când neplata este consecința utilizării acestor sume în alte scopuri”, se precizează proiectul de act normativ.
Ministerul Finanțelor justifică inițiativa legislativă cu „necesitatea reformării sistemelor sociale publice din România în vederea creșterii gradului de colectare a veniturilor la bugetul asigurărilor sociale de stat și de responsabilizare a angajatorilor în ceea ce privește plata la timp a contribuțiilor sociale obligatorii datorate atât de către aceștia, cât și de către angajați”.
Care vor fi noile acte de evaziune
Un număr de 32 de impozite și contribuții datorate bugetului vor intra sub incidența actului normativ, printre care se află impozitul pe venitul din salarii și asimilate salariilor, impozitul pe veniturile din pensii, impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, impozitul pe veniturile din arendă, impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi și dividende, impozitul pe veniturile din premii și din jocuri de noroc, contribuția de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor și contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor.
„Zăngăne cătușele pentru antreprenori! Personal, consider această abordare foarte, foarte greșită…Acest proiect nu este nou. Țin minte că a ajuns pe masa mea când eram secretar de stat. Mai țin minte că am cerut o analiză cu privire la modul cum dezincriminarea «reținerii» și neplății impozitelor și contribuțiilor a afectat conformarea. În lipsa unei evidențe clare că neconformarea a crescut, reincriminarea nu se justifică. În orice caz, incriminarea penală atât de largă este nejustificată și periculoasă”, afirmă, într-o postare pe o rețea de socializare, consultantul fiscal Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor în 2016.
Risc de neplată a salariilor
Gabriel Biriș se întreabă dacă înțelege cineva cum funcționează lucrurile în viața reală. „Să zicem că ai o firmă cu câțiva angajați. Livrezi, facturezi și nu ești plătit de client. La sfârșitul lunii, te trezești că nu ai suficienți bani să plătești și salariile nete și să pui deoparte pentru taxele ce trebuie «reținute de la angajat» și plătite la buget pe 25 ale lunii următoare. Ce faci? Acum dai banii oamenilor să aibă ce pune pe masă acasă și să mai vină și luna următoare la muncă. Te gândești că rezolvi tu cumva până pe 25. Și poate chiar rezolvi și îți plătești și dările și treaba merge înainte – că altfel oricum în câteva zile ai avea conturile blocate de ANAF…Dacă iese însă legea asta, mai faci așa? Mai plătești salariile oamenilor știind că riști de la 1 până la 6 ani de închisoare? Înțelege cineva că «reținerea» asta nu e ca și cum cineva îți dă ție antreprenor niște bani ca să plătești impozitele și contribuțiile și trebuie să fii închis dacă îi folosești la altceva? Mai înțelege oare cineva că «reținerea» este un serviciu neplătit pe care statul îl solicită de la antreprenori? În loc să întărească acest sistem eficient de colectare a taxelor, statul nostru ce face: creează frustrări și opoziție… Ce o să urmeze? Să nu mai reținem impozite și contribuții, să le plătească fiecare angajat direct la stat? Asta ar fi o nebunie, dar pare că într-acolo ne îndreptăm…”, a mai explicat fostul secretar de stat.
Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finanțelor, 157.798 de firme, cu 2 milioane de salariați, au restanţe la contribuţiile sociale pentru pensii, sănătate şi şomaj. Majoritatea sunt cu capital privat, dar cei mai mari datornici sunt companiile de stat.