10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăEconomieVisăm să stăm la masa bogaților, dar nu reușim să avem un...

Visăm să stăm la masa bogaților, dar nu reușim să avem un cod fiscal normal

A fost forfotă mare la București, vrem să stăm la masa țărilor cu o economie care duduie și parcă și premierul a ajuns să-și dorească mai mult să fim în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), decât în Schengen, dar în ceea ce privește un Cod Fiscal care să ajute mediul economic, așteptăm să ne dicteze Banca Mondială ce să facem.

Deși ne dorim să fim în rândul lumii civilizate prin aderarea la OCDE, avem multe detalii de pus la punct pe plan intern, însă ce mai contează că avem cele mai mici salarii din Uniunea Europeană sau că nu am reușit în Schengen, noi ne dorim la masa bogaților.

,,Acest proces se va baza pe performanța economică impresionantă a României din ultimii 20 de ani: reducerea la jumătate a decalajului dintre PIB-ul pe cap de locuitor al României și media OCDE, de la aproximativ 70% la aproximativ 35%. Investițiile străine semnificative, progresele importante în reformele sistemului judiciar și politica monetară prudentă au contribuit la acest succes până în prezent.”, a spus premierul Ciucă.

Ce înseamnă practic pentru noi românii să fim în acest organism internațional?

,,România va avea o altă vizibilitatea la nivel internațional. Va avea acces la cea mai vastă expertiză din lume. Vom participa la elaborarea de standarde, vom fi în altă ligă. Cu sprijinul OCDE, autoritățile române vor face și ele mai bine și mai aplicat, politici mai bune pentru vieți mai bune.”, a explicat Luca Niculescu, coordonator naţional pentru procesul de aderare a României la OCDE.

Iar după aproape 3 ore de dezbateri, tot premierul a spus că speră ca aceste discuții să fie puse totuși și în practică.

,,Îmi place să cred că, după această activitate, cu sprijin guvernamental sau nu neapărat sub umbrela guvernului, veți continua să aveți astfel de discuții, veți continua să adresați întrebări între dumneavoastră și să găsiți răspunsuri, pe care apoi, la nivelul guvernului, să facem astfel încât aceste răspunsuri, aceste soluții, să le instrumentalizăm și să le punem în practică. Poate ne-o da Dumnezeu înțelepciunea necesară astfel încât să ajungem să vedem cum punem în practică toate soluțiile pe acre le discută, le dezbatem și cu care ne mândrim, ori la nivel individual, ori la nivel instituțional.”, a declarat Nicolae Ciucă.

În ceea ce privește Codul Fiscal care a nemulțumit mediul de afaceri românesc, ministrul Adrian Câciu nu recunoaște că au fost făcute greșeli, prin faptul că a fost majorată cota de TVA în turism, dar spune că vor mai fi făcute modificări.

,,Trebuie să se finalizeze raportul Băncii Mondiale, avem consultanță în cadrul PNRR și în funcție de ce vine de acolo vom intra într-o ajustare de etapizare astfel încât partea de facilități să fie îndreptată către o reconversie economică. În turism am eliminat facilitatea care introducea o distorsiune între livrare care avea 9% și facilitatea pentru mâncat în restaurant. Este în regulă. Nu ați văzut cât de mult a crescut turismul?”, ne-a declarat ministrul de finanțe Adrian Câciu.

Ca să îi aducem aminte ministrului de finanțe, românii au cheltuit anul trecut aproximativ 9 miliarde de euro pentru vacanțele din afara țării, în timp ce pe litoralul românesc a cam bătut vântul.

Și dacă vrem să fim la masa țărilor cu o economie puternică, cum încurajăm investițiile străine când avem un caz fără precent adicăm compania austriacă OMV, care după ce austriecii ne-au pus bețe în roate să nu intrăm în Schengen nu plătesc nici taxa de solidaritate prevăzută de Guvern, deși ministrul de finanțe dă asigurări că nicio companie nu scapă.

,,Uniunea Europeană a spus foarte clar că nu există probleme cu modul în care România a transpus acest regulament, limitările sunt în regulamentul european. Mai mult, acest act normativ este în Parlament, dacă se consideră îmbunătățirea lui, clarificarea lui, avem toată deschiderea. Din punctul meu de vedere, actul este gata, am și spus, toate companiile vor achita această taxă, iar modul în care unele companii manifestă în spațiul public anumite afirmații, trebuie văzut din perspectiva interpretării contribuabilului, dar statul are, prin ANAF, capacitatea de a analiza și de a verifica dacă aceste elemente sunt corecte”, a spus ministrul Câciu.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă