26.5 C
Bucharest
Thursday, 21 September 2023
HomeEconomieUE propune noi reguli pentru combaterea fraudei în domeniul TVA

UE propune noi reguli pentru combaterea fraudei în domeniul TVA

Noile norme au scopul de a instaura un climat de încredere între statele membre, astfel încât acestea să poată face schimb de informații, și de a stimula cooperarea între autoritățile fiscale naționale și autoritățile de aplicare a legii, precizează comunicatul de joi al Comisiei Europene.

Cele mai prudente estimări arată că frauda în domeniul TVA poate duce la o pierdere de venituri de peste 50 miliarde de euro pe an pentru statele membre ale UE — bani care ar trebui să se îndrepte către investiții publice în spitale, școli și drumuri. Dezvăluirile din Paradise Papers au arătat din nou modul în care persoane și societăți înstărite folosesc mecanisme de evitare a obligațiilor fiscale pentru a eluda normele în materie de TVA ale UE în vederea evitării plății impozitelor care le revin în mod echitabil. Rapoarte recente sugerează, de asemenea, că mecanismele de fraudă în domeniul TVA pot fi utilizate pentru a finanța organizații criminale, inclusiv teroriști, conform comunicatului.

Propunerile prezentate joi ar permite statelor membre să schimbe informații importante și să coopereze mai strâns în lupta împotriva acestor activități.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte pentru moneda euro și dialog social, a avertizat că “frauda transfrontalieră în domeniul TVA reprezintă o cauză majoră a pierderii de venituri pentru statele membre și pentru bugetele UE. Propunerea de joi va contribui la consolidarea cooperării între instituțiile care lucrează la nivel național și la nivelul UE pentru a aborda în mod eficient această problemă și pentru a îmbunătăți colectarea impozitelor”.

La rândul său, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a afirmat că “Paradise Papers au arătat din nou modul în care unele persoane profită de aplicarea permisivă a normelor în materie de TVA ale UE pentru a plăti mai puțin TVA decât altele. Știm, de asemenea, că frauda în domeniul TVA poate fi o sursă de finanțare pentru acte penale, inclusiv pentru terorism. Combaterea acestui flagel necesită un schimb de informații între autoritățile naționale competente mult mai eficient decât în prezent, iar propunerile de astăzi vor permite realizarea acestui lucru. De exemplu, rețeaua UE de experți în domeniul antifraudă Eurofisc va avea acces la datele de înmatriculare ale autovehiculelor din alte state membre, contribuind astfel la stoparea unei surse majore de fraudă în domeniul TVA legată de vânzările de autovehicule noi față de cele uzate”. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Zelenski i-a cerut lui Donald Trump să-și prezinte public „planul de pace” pentru Ucraina

Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a cerut fostului preşedinte american Donald Trump să-și prezinte public "planul de pace" menit să pună capăt războiului din Ucraina,...

Marcel Ciolacu, groparul capitalismului românesc

Guvernul Marcel Ciolacu intră-n ochiul ciclonului. A pus gând rău microintreprinderilor. Le suge bruma de profit. Taxându-i, îi va enerva pe patroni și-i va...

Proteste ample. Măsurile fiscale au scos oamenii în stradă

Noile măsuri fiscale care urmează să fie aprobate de Guvern au stârnit nemulțumiri în rândul tuturor categoriilor sociale. Mediul de afaceri și bugetarii cer...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies