3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăEconomieTuriștii spanioli, sfătuiți să evite România din cauza pestei porcine

Turiștii spanioli, sfătuiți să evite România din cauza pestei porcine

Apariţia pestei porcine a creat o isterie în România, dar şi în afara graniţelor, iar agenţiile de turism din Spania au ajuns să recomande clienţilor să evite călătoriile în România din această cauză, a declarat, miercuri, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din Romania (LAPAR), într-o conferinţă de presă.

“Peste porcină a fost gestionată foarte prost de către autorităţi. S-a creat un circ. Am fost recent la Barcelona şi vă spun că agenţiile de turism din Spania au trimis notificări celor care aveau bilete pentru România dacă doresc altă destinaţie, că în România este pestă”, a precizat Baciu.

Potrivit acestuia, reprezentanţii ANSVSA au făcut foarte mult rău anunţând şi iscând această isterie în presă.

“Virusul moare de la sine în 7-10 zile, dar poate rezista trei ani în congelator. De teamă că îşi pierd porcii, în această isterie, mulţi au tăiat porcii şi l-au băgat în congelator. Deci, în loc să lăsăm virusul să moară singur, noi îl congelăm pentru următorii ani. În plus, de frică, micii crescători au dus porcii în alte localităţi, răspândind astfel şi mai mult virusul”, a arătat Baciu.

El a mai spus că autorităţile au în vedere iniţierea unei legi care să interzică creşterea porcilor în coteţe, însă ar fi foarte greu de aplicat o astfel de prevedere, în condiţiile în care, pentru români, este tradiţională creşterea porcului în gospodării şi sacrificarea de Crăciun.

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în prezent în 227 de localităţi din 13 judeţe, cu un număr de 927 de focare (dintre care 11 în exploataţii comerciale) şi 62 de cazuri la mistreţi, în total fiind eliminaţi 311.869 de porci afectaţi de boală, informează, miercuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Conform sursei citate, au fost stinse până la această dată 5 focare în judeţul Satu Mare, unde nu a mai fost înregistrat vreun focar nou din data de 31 august 2018.

Cele mai citite

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă