Tranzitul de energie. Sprijin pentru partenerii de încredere

Nivelul anual de energie generată în România a scăzut cu 4.3% conform rezultatelor din trimestrul întâi pe anul 2020. În acest context, importul de energie a crescut cu 87.5% comparativ cu cifrele din 2019.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 11.06.2020 - 13:24

Având în vedere angajamentul făcut de majoritatea țărilor europene, inclusiv România, de a restabili sectorul energetic după pandemia COVID19 și de a consolida sursele cu emisii de carbon reduse, este nevoie de un plan de acțiune multilateral care să includă cei mai mari jucători de pe piață și care să fie pus în aplicare în următoarele 3-4 săptămâni.

Implementarea strategiilor energetice la nivel de țară până în 2030, în ciuda înțelegerilor la care s-a ajuns cu UE, privind recuperarea parțială a costurilor de la companiile cu cel mai mare consum energetic în perioada 2019-2020, implică investiții semnificative pentru a se asigura sustenabilitatea afacerilor energetice și a economiei românești în ansamblu.

În același timp, în ciuda politicilor adoptate pentru reducerea emisiilor de carbon, sursele alternative de energie ce sunt în construcție la acest moment, nu vor fi comisionate până în 2025. Asta înseamnă că sursele convenționale de energie vor determina transformarea mediul din sectorul energetic. Viitorul industriei energetice din România depinde de investițiile acesteia, și așa cum a arătat criza actuală, de eficiența sectorului sănătății în regiunile prezente.

De exemplu, Petrotel-LUKOIL, operatorul uneia dintre cele mai mari rafinării din România , a donat peste 100.000$ către spitalele din regiunea Prahova și către Crucea Roșie din regiune pentru a procura rapid echipamente de protecție pentru doctorii care au în grijă pacienți infectați cu coronavirus.

Pentru a avea control asupra situației epidemiologice din zonă, Petrotel-LUKOIL a decis ca o parte dintre angajați să lucreze de acasă, păstrându-le salariul integral.
În același timp, compania a fost prima din țară care s-a conformat cerințelor Ministerului Mediului de a instala echipamente de monitorizare a calității aerului în 3 puncte din Ploiești pentru a se asigura că nu există nicio presiune suplimentară asupra plămânilor oamenilor pe timpul pandemiei de coronavirus.

„Criza actuală ne-a demonstrat că trebuie să fim pregătiți să alocăm fonduri suplimentare pentru modernizarea, digitalizarea și automatizarea proceselor. Atragerea de noi investiții va asigura stabilitatea economiei naționale.”, a declarant Corina Popescu, Director General al companiei Electrica, operatorul național de energie al României. „Viabilitatea economică și financiară a companiilor din domeniul energetic este esențială pentru menținerea unei stabilități economice.”

Având în vedere planul de investiții implementat de Petrotel-LUKOIL ce are ca scop modernizarea, reducerea emisiilor de carbon, îmbunătățirea calității mediului și optimizarea facilității de producție din Ploiești, dar și acordul de cooperare semnat recent între Camera de Comerț și Industrie din regiunea Prahova și a orașului rus Nizhny Novgorod, putem deduce că cei mai mari jucători de pe piață sunt gata să se adapteze cerințelor în schimbare ale pieței naționale și sunt deschise unei cooperări transparente cu statul. Astfel de bune practici ar trebui urmărite activ pentru a diminua impactul critic al pandemiei de coronavirus asupra economiei românești.

Citește totul despre:

#lukoil

Comentarii