”După decizia promovării Bursei de Valori Bucureşti la statutul de piaţă emergentă secundară, decizia Comisiei Europene prin care se atestă faptul că majorarea capitalului social al CEC Bank ce urmează a fi efectuată de către statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, nu este o măsură de ajutor de stat, este o nouă decizie istorică pentru sectorul financiar-bancar românesc, dar şi pentru companiile româneşti”, a spus Teodorovici.
El a mai spus că a susţinut creşterea potenţialului CEC Bank, unde statul roman este acţionar unic, pentru a da posibilitatea economiei naţionale de a avea o sursă de creditare solidă.
”De aceea am promovat majorarea capitalului social cu 940 milioane de lei, pe care i-am prevăzut în buget anul acesta, şi am pornit în drumul deloc facil de a demonstra Comisiei Europene că statul român face o investiţie în potenţialul de dezvoltare al economiei şi nu acordă un ajutor de stat”, a spus ministrul.
El a mai afirmat că este a treia încercare de recapitalizare a CEC, iar ministerul a beneficiat de suportul tehnic al BNR şi al Consiliului Concurenţei.
”Prin această măsură se urmăreşte atât susţinerea creşterii intermedierii financiare a CEC Bank, cât şi modernizarea infrastructurii tehnologice în linie cu dezvoltările pieţei şi a mediului concurenţial, banca devenind astfel o instituţie mai modernă, mai competitivă pe piaţă, care să susţină economia României”, a declarat Eugen Teodorovici.
Comisia Europeană, prin Directoratul General Concurenţă (DG Competition) a anunţat că, după o analizare minuţioasă a raportului privind “Testul investitorului privat realizat în legătură cu intenţia statului român de a majora capitalul social al CEC Bank SA” şi a Business planului transmise de autorităţile române, a decis că majorarea capitalului CEC Bank nu este o măsură de ajutor de stat.