Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

SUA amână creşterea tarifelor vamale pe produsele chinezeşti

Preşedintele american Donald Trump a declarat că va amâna creşterea tarifelor vamale aplicabile unor bunuri importate din China până pe 15 octombrie, ne spune AFP

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 12.09.2019 - 17:29

'La solicitarea vicepremierului Chinei Liu He şi în cinstea sărbătoririi, pe 1 octombrie, a celei de-a 70-a aniversări a Republicii Populare Chineze, am convenit, ca semn de bunăvoinţă, să amânăm de la 1 la 15 octombrie creşterea tarifelor vamale asupra unor bunuri echivalând cu 250 miliarde de dolari (de la 25% la 30%)', a postat pe Twitter Donald Trump.

Preocupată să limiteze impactul războiului comercial asupra economiei, China anunţase mai devreme anularea taxelor vamale suplimentare la 16 categorii de produse importate din SUA. Cele două mari puteri mondiale au pornit în martie 2018 un război comercial nemilos care s-a concretizat în impunerea reciprocă de taxe vamale asupra schimburilor bilaterale în valoare de sute de miliarde de dolari.

Toate rundele de negociere organizate până în prezent au fost sortite eşecului. La începutul lunii mai, cele două părţi au fost pe punctul de a semna un acord comercial, dar discuţiile au fost întrerupte brusc după ce administraţia Trump a acuzat Beijingul că nu şi-a respectat toate angajamentele. Washingtonul solicită autorităţilor chineze să înceteze practicile comerciale pe care le consideră 'neloiale', în special transferul forţat de tehnologie, subvenţiile masive acordate întreprinderilor sau furtul de proprietate intelectuală.

Preşedintele american a insistat că va semna un acord doar dacă va fi unul bun, adică doar dacă acesta va conţine 'schimbările structurale' aşteptate. După eşecul negocierilor din primăvară, tensiunile comerciale s-au dublat ca intensitate, iar războiul tarifar a fost continuat. Astfel, Washingtonul a impus pe 1 septembrie tarife vamale crescute unor bunuri în valoare de o sută de miliarde ce vor fi urmate de noi creşteri, prevăzute pentru luna octombrie. Până la sfârşitul anului, Donald Trump intenţionează să taxeze suplimentar aproape toate importurile provenind din China.

Comentarii

loading...