Standard & Poor's a confirmat ratingurile României la "BBB minus/A-3", cu perspectivă stabilă

Standard & Poor's a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi lei ale României la "BBB minus/A-3", perspectiva asociată fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Share

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Actualizat: 04.03.2018 - 11:10

Pe fondul continuării volatilităţii politice, economia României a înregistrat un boom în urma măsurilor de stimulare, ceea ce a dus la deficite fiscale şi de cont curent ridicate. Chiar dacă fluxurile externe şi fiscale se deteriorează de doi ani, nivelul moderat al datoriei furnizează un important buffer (rezervă financiară). Prin urmare, agenţia a decis să confirmat ratingul României la "BBB minus/A-3" şi să menţină perspectiva stabilă.

În opinia agenţiei, perspectiva stabilă reflectă aşteptările conform cărora deşi deficitele României vor rămâne ridicate ca rezultat al poziţiei bugetare prociclice a Guvernului, nivelul datoriei guvernamentale şi externe va creşte doar gradual în următorii doi ani, împiedicând o încetinire economică majoră.

S&P ar putea revizui în creştere ratingurile României dacă Executivul va face progrese mai susţinute cu consolidarea bugetară, va pune în mod ferm datoria generală guvernamentală pe o traiectorie descendentă şi dacă cadrul guvernării României se îmbunătăţeşte, având ca rezultat o creştere macroeconomică mai predictibilă şi mai stabilă.

De asemenea, agenţia ar putea revizui în scădere calificativul României dacă va considera că schimbările politice ar putea duce la o creştere semnificativă a deficitelor guvernamentale, a datoriei şi a costurilor de împrumut. Mai mult, S&P ar putea lua în considerare o acţiune negativă de rating dacă reapar dezechilibrele externe, în particular dacă incertitudinile politice duc la intrări de investiţii directe externe (FDI) mai scăzute, ceea ce implică faptul că adâncirea contului de cont curent al ţării va fi finanţat în mare măsură prin datorii.

Ratingul "BBB minus" este de tip "investment grade" (recomandat pentru investiţii).

Comentarii