Șase tineri români concurează la olimpiada caselor solare, în Dubai

Andrei Baba, Iulian Baba, Adrian Ceapă, Bogdan Ghiță, Ana-Maria Ghiță și Mădălina Moscu, șase tineri din București, fac parte din echipa EFdeN, care reprezintă România la „Solar Decathlon“ ‒ cea mai importantă competiție internațională de case solare.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 26.11.2018 - 12:05

Concursul „Solar Decathlon“ se desfășoară, pe parcursul lunii noiembrie 2018, în Dubai.

România concurează alături de alte 14 echipe din 11 ţări de pe patru continente. Competiţia presupune proiectarea şi construirea unor case solare, inteligente şi prietenoase cu mediul, care să se adapteze condiţiilor climatice din Orientul Mijlociu. De exemplu, în Dubai, temperatura medie anuală este de aproape 27 de grade Celsius.

Toate cele 15 locuințe solare pot fi vizitate, în cadrul concursului, până la data de 29 noiembrie.

Decanul de vârstă al echipei României este Ana (27 de ani), absolventă a Facultății de Arhitectură de Interior. Adrian are 23 de ani și este student în anul V la Facultatea de Arhitectură. Andrei și Mădălina sunt doi tineri de 21 de ani, amândoi studenți în cadrul Universității Politehnica București – el la Facultatea de Electronică, ea la Facultatea de Automatică. Bogdan are 22 de ani și este student la Facultatea de Construcții Civile din cadrul Universității Tehnice de Construcții.

Cel mai tânăr membru al echipei României este Iulian (19 ani), student la Facultatea de Inginerie a Instalațiilor din cadrul Universității Tehnice de Construcții.

În perioada 18 - 28 noiembrie, cele 15 echipe concurează, în Dubai, în probele monitorizate şi jurizate. Probele monitorizate presupun testarea casei din punct de vedere al eficienţei energetice, condiţiilor de confort şi funcţionalității, în timp ce probele jurizate reprezintă susţinerea şi argumentarea proiectului în faţa unui juriu internaţional format din specialişti.

Casa alcătuită de echipa României, denumită EFdeN V2, a fost construită inițial în România și apoi transportată pe mare până în Dubai, unde trebuie reasamblată, în cadrul concursului, într-un interval de timp de zece zile. Casa are o suprafață construită de 150 de metri pătrați și o suprafață utilă de 74 de metri pătrați. Energia necesară locuinței este asigurată de 32 de panouri fotovoltaice.

Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2002 în SUA. În anul 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediția desfășurată la Versailles. Casa participantă la ediția din 2014 este, acum, Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort, în București. Până în prezent, echipa EFdeN a câștigat peste 30 de premii naționale și internaționale, la Solar Decathlon și la alte competiții.

EFdeN este un ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, precum și produse sustenabile și module educaționale pentru studenți, pentru specialiști și pentru publicul larg.

Comentarii