9.2 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăEconomieRompetrol a înregistrat pierderi de 156,18 milioane dolari

Rompetrol a înregistrat pierderi de 156,18 milioane dolari

 ,,În primele nouă luni din 2020, compania a înregistrat o cifră de afaceri brută consolidată de peste 2,5 miliarde dolari, fiind în scădere, ca rezultat al cotaţiilor de piaţă mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut, alături de un volum de vânzări mai mic, dar şi din cauza altor factori importanţi – revizia generală, volatilitatea fără precedent a pieţei petrolului şi scăderea semnificativă a cererii de pe piaţă cauzată de măsurile impuse de pandemie. Pe fondul factorilor care au influenţat mediului global, rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) a înregistrat o scădere, până la un negativ de 21,6 milioane de dolari, iar rezultatul net consolidat a consemnat o valoare negativă de 156 de milioane dolari”, arată compania.

Cifra de afaceri brută a scăzut cu aproape 36%, la 2,51 miliarde dolari, de la 3,9 miliarde dolari în perioada similară din 2019.

,,Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat, în primele nouă luni din acest an, rezultate financiare în scădere pe fondul influenţelor generate de noul coronavirus, dar şi din cauza volatilităţii fără precedent din piaţa petrolului. În contextul pandemic, cererea de piaţă s-a contractat, generând presiuni majore pe marjele brute de rafinare. Astfel, în trimestrul 3 şi în primele 9 luni ale anului 2020, acestea au scăzut substanţial faţă de indicatorii aferenti perioadelor similare din 2019 – 19,6 dolari/t comparativ cu 41,1 dolari/t în trimestrul 3 2019, respectiv 11 dolari/t comparativ cu 37,6  dolari/t în primele 9 luni ale anului 2019″, a anunţat compania.

La nivelul mediului de afaceri global, marjele de rafinare au resimţit la începutul anului o presiune majoră, ajungând la niveluri minime asemănătoare celor din 2008. Reducerea s-a accentuat în al doilea trimestru din 2020, din cauza stocurilor mari de produse petroliere şi a creşterii preţului petrolului pe baza reducerilor OPEC de producţie a ţiţeiului, care au fost coroborate cu cererea de piaţă extrem de scăzută. Chiar dacă în trimestrul 3 s-a înregistrat o uşoară îmbunătăţire a marjei de rafinare, aceasta a fost insuficientă pentru a redresa nivelul marjelor brute, raportat la cele nouă luni din 2020.

Valoarea totală a exporturilor realizate în perioada ianuarie – septembrie de rafinăriile Petromidia, Vega şi Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-a ridicat la aproximativ 468 de milioane de dolari.

În primele nouă luni ale anului, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat peste 3,5 milioane de tone de materii prime, obţinând peste 830 kt de benzină şi aproape 2 milioane de tone de motorină şi combustibil special de aviaţie.

Producţia totală de polimeri în Segmentul de Petrochimie a fost de 102 kt în primele nouă luni din 2020, în creştere comparativ cu nouă luni 2019, când producţia totală de polimeri a fost de 92 kt. Creşterea producţiei de polimeri a fost determinată, în principal, de programul de funcţionare al instalaţiei LDPE (polietilene de joasă densitate) în anul 2020.

Vânzările totale de carburanţi pentru 9 luni 2020 s-au ridicat la 1,45 milioane tone, în uşoară scădere faţă de 9 luni 2019, ca rezultat direct a doua tendinţe opuse – vânzări mai mari faţă de anul trecut în ianuarie şi februarie, urmate de scăderi puternice pe masură ce au fost aplicate măsurile restrictive din perioada stării de urgenţă.

Cantitativ, vânzările totale de carburanti au fost, în trimestrul 3 2020, cu 790 tone mai mari decât în trimestrul 3 2019 (602.000 tone comparativ cu 601.000 tone), din care în zona de retail s-a înregistrat o creştere a vânzărilor cu 6%, iar în zona de en-gros, o scădere de 3%.

 

Cele mai citite

Un cunoscut club de fotbal din Italia își tranformă stadionul în parc solar

Udinese, cel mai „verde” club de fotbal din Italia şi al patrulea la nivel mondial, își continuă cursa spre atingerea obiectivului de zero emisii...

Deținuții din Pentitenciarul Brăila mai pot primi în pachete doar produse feliate, în folie vidată

O nouă restricție se adaugă la lista de interdicții presupuse de executarea unei pedepse în închisoare, pentru că deținuții nu vor mai avea...

Dezvăluiri ClothOff, aplicația de pornografie deepfake

O investigație exclusivă realizată de Guardian pentru seria de podcasturi Black Box dezvăluie numele conectate la aplicația care a generat imagini nonconsensuale ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă