”Noi avem un deficit pentru produsele agro-alimentare de 2,5 miliarde de euro cu UE. Mai recuperăm cu un miliard de euro cu ţările arabe, unde exportăm animale vii şi de unde nu importăm mare lucru. Stăm foarte prost din păcate şi trebuie să lucrăm foarte mult”, a afirmat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, duminică, la Realitatea Plus.
Întrebat care este suma de care ar avea nevoie agricultura românească pentru a deveni una performantă, ministrul a răspuns că este nevoie de ”cel puţin 15 miliarde” de euro.
”Avem nevoie de cel puţin 15 miliarde. Din negocierile pe care le-am avut în mod repetat, în trei rânduri cu domnul Boloş, am obţinut 6 miliarde pentru irigaţii, pentru desecare, drenaj”, a afirmat ministrul Agriculturii.
Adrian Oros a precizat că 3 miliarde de euro din fonduri europene ar urma să fie investite în următorii ani în sistemul de irigaţii, 1,5 miliarde pentru desecare şi drenaj, iar 1,1 miliarde euro ar urma să fie investiţi pentru combaterea eroziunii solului.
”Vrem să dedicăm 500 de milioane pentru formarea unei reţele de colectare, depozitare şi distribuţie a produselor româneşti, doar pentru produsele româneşti”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Acesta a precizat că una dintre priorităţi în acest domeniu o reprezintă încurajarea tinerilor fermieri, iar în acest sens Guvernul ia în calcul concesionarea de terenuri către tinerii care vor să facă afaceri în agricultură.
”Să concesionăm teren al statului celor care pentru prima dată se instalează ca tineri fermieri, din păcate până acum acest teren a fost concesionat altor fermieri şi nu acestor categorii, deşi legea spunea că au prioritate tinerii fermieri”, a precizat Oros, conform News.ro.