Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Revitalizarea industriei de război. România produce combinezoane și măști

Pe timpul stării de urgență, o serie de firme din industria românească, unele dintre ele specializate pe producție de apărare, au capacitatea de a executa comenzi necesare campaniei de combatere a epidemiei de coronavirus.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 15.07.2021 - 09:45

Ministrul Virgil Popescu a anunțat în cadrul ședinței de Guvern că unități ale Companiei Naționale ROMARM, subordonată Ministerului Economiei și Mediului de Afaceri, precum și alte întreprinderi încep producția de combinezoane și de măști pentru personalul medical și pentru populație.

Ministrul Economiei a precizat că în județul Maramureș a fost deja pusă în funcțiune o primă linie de producție care va furniza până la 150.000 de măști pe zi și că vor fi cumpărate încă două instalații care vor permite creșterea producției.

„Ieri a fost pusă în funcțiune prima linie de producție în Maramureș. Capacitatea de producție este de 150.000 de măști pe zi. Azi au ajuns la 110.000 - 120.000, sunt convins că în câteva zile vor ajunge la producția normală. Cele două mașini care produc aceeași calitate de măști, și o a treia mașină care produce măști pentru spitale, vor fi disponibile iar din 15 aprilie vom avea acolo o producție de 500.000 de măști pe zi pentru populație și 150.000 de măști pentru spitale. În paralel ei produc și 1.000 de combinezoane pe zi, pentru zona spitalelor, pentru medici, asistenți, brancardieri, aflați în prima linie”, a explicat, în fața premierului Orban, ministrul Virgil Popescu.

O altă inițiativă este a unui producător din Galați care va achiziționa o mașină pentru a fabrica măști.

Potrivit ministrului Economiei, sunt repuse în funcțiune și  capacități de producție din cadrul Companiei Naționale ROMARM, care sunt proiectate să execute comenzi pentru război și care, pe timp de pace, în vremuri normale, sunt menținute operaționale deși nu au comenzi.

„Lucrăm ca la ROMARM să fie aceleași capacități de producție pentru a fi în rezerva strategică, să producem aceeași cantitate de materiale, respectiv 500.000 de măști pentru populație și 150.000 de măști pentru spitale”, a anunțat ministrul Virgil Popescu. În fabricile subordonate Companiei ROMARM, măștile ar urma să fie produse începând cu data de 15 aprilie 2020.

 

Izoleta de concepție românească

Specialiștii de la Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM) au proiectat și contruit, într-un timp record, un Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici, denumit BIOEVAC.

Sistemul este tip izoletă și asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenți biologici, inclusiv SARS-CoV-2, fiind dotat inclusiv cu un sistem de filtro-ventilație cu presiune negativă. “Produsul dezvoltat de cercetătorii militari îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infestate”, precizează un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Prototipul a fost finalizat în data de 16 martie 2020, fiind realizat în colaborare cu operatorul economic STIMPEX SA, specializat în producția de echipamente de protecție CBRN, care a pus la dispoziția echipei de cercetare, cu titlu gratuit, materiale, materii prime și manopera, având la bază un proiect de cercetare realizat în cadrul MApN.

Produsul a fost testat și omologat, în perioada 18 – 19 martie, de specialiști din cadrul Departamentului pentru Armamente și de cercetători științifici din cadrul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN si Ecologie și ACTTM.

S-au creat astfel condițiile necesare pentru demararea procesului de producție a acestei izolete de concepție românească în țară, de către STIMPEX SA, în colaborare cu Compania ROMARM.

Amintim că, în ultimele zece zile, militarii români au amplasat și opt corturi destinate triajului epidemiologic în facilităţi medicale civile şi militare situate în garnizoanele Bucureşti, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Roman, Sighişoara, Timișoara și Toplița.

În interiorul Armatei Române, militarii din arma CBRN (Chimic – Biologic – Radiologic – Nuclear) sunt cei mai buni specialiști în domeniul protecției și al contracarării agresiunii cu agenți biologici. Pe de altă parte, Compania ROMARM, aflată în subordinea Ministerului Economiei, este cea care grupează întreprinderile din domeniul industriei de apărare.

Comentarii