22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăEconomieREPORTAJ. Alimentează înainte să pleci la mare. Economisești bani de pâine pe...

REPORTAJ. Alimentează înainte să pleci la mare. Economisești bani de pâine pe 14 zile

Prețul combustibilului continuă să crească, deși mașinile cu combustie internă nu mai au viață lungă, trecerea la automobilele electrice fiind tot mai aproape. În ultimele 12 luni însă, tariful combustibilului a cunoscut totuși o mărire de aproape 25%.

Dacă la începutul pandemiei preţul petrolului scăzuse simțitor, iar în luna mai costul benzinei și motorinei trecea ușor de 4 lei pe litru, 14 luni mai târziu suntem în situația în care valoarea acestuia a sărit simțitor și plătim în fiecare zi tot mai mult. În medie, preţul benzinei a trecut deja de 5,8 lei / litru, iar cel al motorinei de 5,7 lei / litru. Dacă ne raportăm la preţul mediu din aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv iulie 2020, costul era de 4,4 lei / litru la benzină, respectiv 4,5 lei / litru la motorină. Acum, observăm creşteri de peste 24 % la benzină şi aproapte 21% la motorină în doar 12 luni. Mai exact, benzina s-a scumpit cu 1,4 lei pe litru și motorina cu 1,2 lei pe litru.

Pe lângă scumpirea generală, observăm cu ochiul liber și diferențe exagerat de mari de la o benzinărie la alta, tarifele variind chiar cu 15-20 de lei pentru un singur plin.

Cel mai elocvent exemplu îl reprezintă drumul spre mare. Costul pentru plinul mașinii pe Autostrada Soarelui crește considerabil bugetul celor care se îndreaptă către litoral.  

Pentru că traficul este intens, mai ales spre finalul de săptămână, când mulți dintre noi își doresc să ajungă la mare, cererea face ca prețul combustibilului să fie mai mare cu 3—50 de bani pe litru.   

Aparent, nu ar fi o sumă exagerată. Însă, dacă ne facem toate calculele, ajungem să realizăm că plătim în plus câteva zeci de lei. Am făcut și noi un calcul pe baza prețurilor la pompe afișate în data de 4 iulie și am realizat că alimentarea de pe autostradă ne costă pâinea pe două săptămâni, față de alimentarea de acasă, din București, de exemplu.

Stațiile de carburant la care ne-am oprit au fost cele de pe Autostradă Soarelui și din București, respectiv: Rompetrol, Mol, Petrom și OMV. Am mers aleatoriu la benzinării din diferite zone ale Capitalei și am comparat prețurile cu cele practicate pe Autostrada București-Constanța. Ca urmare a analizării prețurilor carburanților, la produsul tip benzină standard prețurile variază între 5,61 lei/litru și 5,70 lei/litru în Capitală. Pe Autostrada Soarelui, prețurile variază între 5,87 lei/litru și 6 lei/litru. În ceea ce privește prețul la motorina standard, acesta variază între și 5,65 litru și 5,8 lei pe litru în Capitală, iar pe autostrada Soarelui între 5,8 și 5,92 lei/litru.

  

· Cum arată calculele din data de 04.07.2021

 Având în vedere capacitatea rezervorului unui autoturism Dacia Logan de 50 de litri, la asigurarea unui plin un consumator poate economisi 15 lei, ținând cont de diferența de preț a carburantului de 0.30 lei/litru.

Dacă luăm în considerare costul unei pâini ca fiind de 1,1 lei, ne dăm seama că putem cumpăra 13 pâini de cei 15 lei economisiți. La două – trei plinuri, vorbim deja despre o diferență de preț de 45 de lei.

Dacă mai departe facem calcul pentru șase luni cu o diferență de preț de două plinuri pe lună, trecem de 200 de lei, bani cu care putem face un alt plin.  

Dacă trecem granița la Bulgari, costul pentru un litru de motorină este de 5,11 lei, iar prețul mediu pentru un litru de benzină este de 5,24 lei, potrivitglobalpetrolprices.com.

Cu puțină atenție la prețul combustibilului puteți face economii considerabile.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Lista PSD pentru Consiliul General începe cu Firea, Negoiță și Băluță. Piedone nu figurează

Lista candidaților propuși de PSD pentru Consiliul General al Municipiului București începe cu Gabriela Firea, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Dan Cristian Popescu. Pe lista...
Ultima oră
Pe aceeași temă