16.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăEconomieRachetele navale ar putea fi modernizate în România

Rachetele navale ar putea fi modernizate în România

Programul de cumpărare a rachetelor împotriva navelor a fost reelaborat de MApN în perioada septembrie 2019 – iunie 2020. Nota de fundamentare a proiectului susține că Forțele Navale Române, în calitate de beneficiar final, sunt cele care “au identificat varianta optimă pentru realizarea capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață”.

Nu este limpede cum de, în anul 2020, Forțele Navale Române au stabilit că “varianta optimă” este un anumit sistem de rachete, produs, în cooperare, de o firmă din SUA și de alta din Norvegia, în condițiile în care, în anul 2018, partea română nu vedea nicio problemă în faptul că rachetele ar fi livrate de un furnizor din Uniunea Europeană.

În anul 2018, prețul sistemului era estimat la 137 de milioane de euro fără TVA, preț care, în anul 2020, nu ar avea cum să fie mai mic, ci eventual mai mare. În acest moment, specialiștii MApN consideră că programul poate fi finalizat până în anul 2024.

Nota de fundamentare a acestui proiect legislativ nu face referire la obligații de offset care ar urma să revină firmei care va vinde României sistemul de rachete antinavă, precizând în schimb că acordul de achiziție va fi de tip “guvern la guvern” (SUA – România). Totuși, proiectul menționează că “a fost identificată și necesitatea constituirii unei facilități de mentenanță la nivelul unui operator economic din România în vederea menținerii capabilității de mentenanță pe întreaga durată de viață a sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavă”.

Nu este specificat clar dacă realizarea acestei facilități de mentenanță în România va fi asigurată de partenerul american în contul obligațiilor de offset sau dacă, dimpotrivă, România ar trebui să plătească suplimentar pentru a avea un centru de mentenanță pe teritoriul național.

În oricare dintre aceste două variante, durata de viață a sistemului va fi de circa 20 de ani, după care ea va putea fi prelungită „prin modernizări succesive”, realizate la centrul de mentenanță care va funcționa în România.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Antony Blinken vrea ca Hamas să accepte rapid o propunere israeliană de armistiţiu în Gaza

Secretarul de stat american Antony Blinken a îndemnat luni Hamas să accepte rapid o propunere israeliană de armistiţiu în războiul din Gaza şi de...

Inițiative de sustenabilitate care ne atrag atenția. Foto Interviu cu reprezentanții Skanska despre sustenabilitate și clădiri certificate ce acoperă nevoile oamenilor cu dizabilități

1. Care au fost inițiativele cheie de sustenabilitate implementate în cadrul organizației în 2023 și cum au avut impact asupra performanțelor generale ale companiei? Toate...

România pariază pe canotaj la Paris! Campionii noștri au revenit de la Europenele din Ungaria cu opt medalii

Cu trei luni înaintea începerii Jocurilor Olimpice de la Paris, România își pune toate speranțele în canotaj, disciplină care în acest weekend a cucerit...
Ultima oră
Pe aceeași temă