22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăEconomiePuterea de cumpărare a Capitalei, mult peste restul ţării

Puterea de cumpărare a Capitalei, mult peste restul ţării

Concetăţenii noştri au o sumă medie de 5.881 de euro de persoană, care este disponibilă pentru cheltuieli şi economii anul acesta. Aceşti bani sunt cu aproximativ 60% sub media europeană, potrivit studiului lansat recent de firma de cercetare de piaţă GfK.

În Bucureşti însă puterea de cumpărare este mult mai mare decât în restul ţării. Locuitorii Capitalei României se află la nivelul mediu din Cehia. Europenii, în general, au o sumă medie de 14.739 de euro de persoană, care este disponibilă pentru cheltuieli şi economii, în anul 2019, potrivit GfK.

”România se află pe locul treizeci şi doi în clasamentul european, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor, de 5.881 de euro. Românii se situează cu aproximativ 60% sub media europeană”, spune compania GfK.

Suntem cu 60% sub media europeană, ca putere de cumpărare, dar bucureştenii sunt la nivelul mediu al Cehiei.

La nivel naţional, Bucureştiul conduce detaşat în clasamentul pentru România, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 10.452 de euro, ceea ce reprezintă cu 78% mai mulţi bani decât în restul ţării. Nivelul este asemănător cu media puterii de cumpărare din Cehia, unde suma este de 9.959 euro, conform News.ro.

După Bucureşti, urmează judeţul Timiş (7.564 de euro), Cluj (7.457 de euro) şi Ilfov (7.312 euro). La celălalt capăt al clasamentului, se află Vaslui, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 3.706 de euro. Aceasta plasează Vasluiul cu aproximativ 37% sub media naţională şi cu în jur de 75% sub media europeană.

 

Ungaria şi Polonia, peste noi

La nivel european, România este depăşită, în clasamentul realizat de GfK, de Ungaria (cu 7.416 euro) şi de Polonia (7.589 de euro). Venitul net disponibil variază semnificativ între cele 42 de ţări studiate de GfK: Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg au cea mai mare putere medie de cumpărare, iar Moldova, Kosovo şi Ucraina se situează la polul opus.

”Europenii au avut la dispoziţie puţin sub 10 trilioane de euro, în anul 2019. Puterea de cumpărare pe cap de locuitor a crescut cu aproximativ 3,5% în anul 2019, ceea ce este semnificativ mai mult faţă de valoarea de anul trecut. Aceasta corespunde unei puteri de cumpărare medii pe cap de locuitor de 14.739 de euro”, explică GfK.

Cele mai citite

U Cluj și-a adus golgheter! Cel mai bun marcator din Armenia a semnat cu „șepcile roșii”

Universitatea Cluj a oficializat transferul atacantului armean Artur Miranyan, golgeterul campionatului Armeniei, care vine liber de contract la echipa lui Ioan Ovidiu Sabău. Golgeterul Armeniei,...

Guvernul dă undă verde noilor reglementări pentru emitenții de instrumente financiare

Noul cadru legislativ oferă protecție și încredere investitorilor și facilitează accesul la capital pentru companii Proiectul a fost elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară și...

Mircea Lucescu a anunțat lotul preliminar pentru meciurile cu Cipru și Kosovo!

Selecționerul Mircea Lucescu a publicat lista preliminară de jucători care ar putea fi convocați pentru meciurile cu Cipru și Lituania din Liga Națiunilor, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă