9.7 C
București
vineri, 22 octombrie 2021

Prețurile locuințelor cresc după trimestre de stagnare

Totuși, per ansamblu, piața imobiliară nu arată chiar așa de bine, având în vedere că volumul tranzacțiilor efective scade lună de lună, iar construcțiile de locuințe noi s-au prăbușit de-a dreptul anul trecut și în prima parte a acestui an.

Prețul locuințelor scoase la vânzare în România a crescut, în luna martie, dar acesta poate fi doar ultima zvâcnire a pieței, înainte de prăbușirea propovăduită deja de o parte a analiștilor. Chiar dacă prețurile anunțate sunt pe creștere, numărul tranzacțiilor efective scade constant de aproape un an, la fel cum volumul construcțiilor noi este în scădere puternică. Chiar și creșterea din martie este una mai degrabă marginală, după cum relevă un studiu al imobiliare.ro.

„În martie, prețurile locuințelor disponibile spre vânzare în marile orașe ale țării au crescut ușor, în contextul în care, în mod firesc pentru o perioadă de stabilizare, în perioada analizată au avut loc variații atât în plus, cât și în minus. Potrivit indicelui imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru un metru pătrat de apartament (nou sau vechi) a ajuns, astfel, la 1.237 de euro pe metru pătrat util, cu 0,3% mai mult decât la finele lui februarie (când era 1.233 de euro pe metru pătrat util). În trei dintre cele șase mari orașe monitorizate de imobiliare.ro, așteptările vânzătorilor s-au majorat față de luna precedentă, iar în celelalte trei s-au diminuat. De menționat este că, la nivelul acestor centre regionale, scăderi de preț au fost consemnate cu precădere pe segmentul apartamentelor vechi.“, transmite sursa citată.

 

Ce se întâmplă în București și orașele mari

În București, apartamentele s-au apreciat, per ansamblu, cu 0,4%, de la 1.322 de euro pe metru pătrat util, până la 1.327 de euro pe metru pătrat util. Pe ambele segmente de piață analizate, variațiile prețurilor au fost destul de temperate, chiar dacă nu au urmat aceeași direcție. Astfel, locuințele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0,3% (de la 1.219 la 1.215 euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat un avans de 0,6% (de la 1.400 la 1.409 euro pe metru pătrat).

În Brașov, indicele imobiliare.ro relevă, pentru cea de-a treia lună a anului, un ușor avans general al prețurilor, de 0,2%, de la 1.113 la 1.115 euro pe metru pătrat util. Și aici, apartamentele vechi au consemnat o scădere, de 0,9% de data aceasta, de la 1.098 la 1.088 de euro pe metru pătrat util. Unitățile locative nou-construite, pe de altă parte, s-au apreciat în mod consistent, anume cu 2,8%, ajungând la o medie de 1.183 de euro pe metru pătrat (față de 1.151 de euro pe metru pătrat în luna precedentă).

În același timp, Cluj-Napoca este unul dintre cele trei mari centre regionale unde așteptările vânzătorilor s-au diminuat în cea de-a treia lună a anului (chiar dacă nu substanțial). Mai exact, apartamentele din oraș s-au ieftinit, per ansamblu, cu 0,3%, de la 1.571 la 1.566 euro/mp. Spre deosebire de alte orașe, tendința descendentă a fost resimțită aici pe ambele segmente de piață analizate: locuințele vechi au consemnat un minus de 0,3% (de la 1.582 la 1.578 euro/mp), iar cele noi un minus de 0,4% (de la 1.559 la 1.553 euro/mp).

În luna martie, apartamentele disponibile spre vânzare în Constanța s-au apreciat, per ansamblu, cu 0,8%, de la 1.126 la 1.135 euro/mp util. De menționat este că, dintre marile orașe supuse analizei, Constanța este singurul care face excepție de la „regula“ scăderilor de preț de pe piața veche: ast-
fel, locuințele din această categorie s-au apreciat cu 0,7%, de la 1.123 la 1.131 euro/mp. Unitățile locative nou-construite, pe de altă parte, au cunoscut un avans de 1,3%, de la 1.129 la 1.144 de euro pe metru pătrat.
În Iași, indicele imobiliare.ro a consemnat un declin destul de important al prețurilor apartamentelor pe parcursul lunii martie, anume 1,3%, de la 1.020 la 1.007 euro pe metru pătrat util. Ca și în Cluj-Napoca, scăderi de preț au fost consemnate pe ambele segmente de piață analizate: locuințele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 1,1% (de la 1.010 la 999 de euro pe metru pătrat), iar cele noi cu 1,4% (de la 1.025 la 1.011 euro pe metru pătrat).

Indiferent de perioada de construcție, apartamentele disponibile spre vânzare în Timișoara au avut o evoluție constantă în luna martie. Prețul mediu solicitat în Timișoara este de 1.228 de euro pe metru pătrat util. Evoluția ușor descendentă a fost susținută în mod exclusiv de locuințele vechi, care s-au depreciat, la rândul lor, cu 0,2%, de la 1.240 la 1.238 euro/mp. Unitățile locative nou-construite s-au scumpit, însă, cu 0,8%, de la 1.189 la 1.198 euro/mp.

 

Construcțiile s-au prăbușit în 2018

Semnele crizei sunt din ce în ce mai prezente în România, iar acest lucru se poate vedea clar din evoluția sectorului construcțiilor. Acest segment extrem de important pentru economie scade deja de trei ani, iar în 2018 a marcat o adevărată prăbușire, în zona construcțiilor de locuințe, relevă un studiu al Euler Hermes, companie specializată în asigurarea riscurilor comerciale și de credit.

Potrivit sursei citate, sectorul rezidențial a coborât cu nu mai puțin de 25%, în 2018, compensat doar parțial de construcțiile inginerești care au crescut cu un modest 8%.

„În lipsa demarării unor proiecte de infrastructură de anvergură, traiectoria pieței este impusă de sectorul privat prin segmentele rezidențial și de birouri. Semnale importante, cum ar fi rata de ocupare și randamentele ridicate față de țările din regiune, ne îndreptățesc să credem că segmentul de birouri va rămâne un pilon important și în 2019. Piața per ansamblu rămâne deconectată de creșterea economică din ultimii ani bazată preponderent pe consum. Desigur, un mic avans pe sectorul infrastructură ar putea avea loc în 2019, pentru că este un an electoral. Lipsa unei strategii de investiții expres asumate de către Executiv, deficitul de cont curent și incertitudinile de ordin politic mențin riscurile de credit la un nivel ridicat.“, notează analiștii Euler Hermes.

Ultima oră
Pe aceeași temă