12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăEconomiePolitica de preturi de transfer si dosarul preturilor de transfer

Politica de preturi de transfer si dosarul preturilor de transfer

Discutiile aferente preturilor de transfer au fost si continua sa fie dominate de dosarul preturilor de transfer, ca instrument de documentare a tranzactiilor intra-grup in cazul unui control al autoritatilor fiscale sau ca instrument de conformare in cazul contribuabililor mari care au obligatia de a-l pregati anual.

Pentru viitor insa, obiectivul oricarui contribuabil va trebui sa fie reprezentat de schimbarea opticii de la o strategie bazata pe ideea de „a scoate castanele din foc” la una care sa aiba ca punct central prevenirea aparitiei combinatiei de castane si foc.

Prin urmare, dupa documentarea trecutului prin intocmirea unui dosar preturi de transfer, pasul urmator ar trebui sa fie reprezentat de asezarea tranzactiilor in ordine prin crearea unui sistem care sa asigure respectarea principiului valorii de piata in cadrul tranzactiilor cu persoane afiliate ce urmeaza sa fie desfasurate in viitor. Acest sistem poarta denumirea de politica de preturi de transfer in limbajul specialistilor de preturi de transfer.

Astfel, daca dosarul preturilor de transfer serveste ca modalitate de justificare a conformitatii cu principiul valorii de piata in cadrul tranzactiilor care au avut loc (si asupra carora, din pacate, nu se poate reveni), politica de preturi de transfer serveste viitorului.

Practic, politica de preturi de transfer este un instrument care permite definirea unor metodologii clare de determinare a preturilor de transfer in cadrul tranzactiilor ce vor avea loc in viitor astfel incat prin aceasta sa se poata gestiona intr-un mod eficient riscurile aferente preturilor de transfer.

In plus, de cele mai multe ori informatiile cuprinse in cadrul unei politici de preturi de transfer constitue temelia in baza careia, in cazul unei solicitari a autoritatilor fiscale, se poate intocmi dosarul preturilor de transfer.

Ca atare, pentru partile comune dintre dosarul preturilor de transfer si politica de preturi de transfer, nu va exista o duplicare de eforturi de analiza si redactare.

Este recomandat ca definirea si implementarea unei politici de preturi de transfer sa se faca inainte de a incepe sa se desfasoare tranzactiile cu persoane afiliate, astfel incat, la data emiterii primelor facturi sa existe certitudinea ca preturile facturate sunt conforme cu mecanismele de calcul stabilite in politica de preturi de transfer pentru a asigura respectarea principiului valorii de piata.

In plus, reamintim ca existenta unei politici de preturi de transfer, clara si corect implementata pentru toate categoriile de tranzactii intra-grup desfasurate de companie cu partile sale afiliate face ca sarcina intocmirii dosarului de preturi de transfer sa devina mai usoara, avand in vedere ca analizele necesare pentru a justifica conformitatea cu principiul valorii de piata sunt deja pregatite si fac parte integranta din politica de preturi de transfer.

In concluzie, trebuie retinut ca elaborarea unei politici de preturi de transfer este un exercitiu care aduce beneficii importante pentru o companie, obiectivul final fiind acela de a asigura diminuarea riscurilor aferente preturilor de transfer practicate in tranzactiile desfasurate cu alte entitati din cadrul grupului.

Un articol scris de Viorel Sbora, Partener, ATIPIC Solutions – companie independenta specializata exclusiv in consultanta de preturi de transfer incluzand pregatirea de politici de preturi de transfer si dosare de preturi de transfer.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă