Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Plecarea UK ne va da dureri de cap, dar tratabile

Avem o pondere relativ mică a investiţiilor britanice. Efectele directe ale ieşirii UK din UE vor fi resimţite destul de puţin în România, care e avantajată de nivelul investiţiilor.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 03.02.2020 - 15:39

E un efect pervers, dar, de data aceasta, pozitiv: nu avem mulţi investitori britanici, deci nu vom avea de suferit cât alte state UE. Cam la fel a fost acum 10 ani: criza subprimelor a avut mai curând efecte de contagiune, legate de contracţia globală a masei monetare.

Cu o piaţă a produselor financiare terţiare, ca subprimele, neglijabilă, România a fost ferită de efectele directe. Semnalul precursor a venit pe 31 august 2007, când American Home Mortgage îşi anunţa incapacitatea de plăţi.

Criza a aterizat la noi de-abia la finalul anului 2008. Brexit-ul devine factual pe 31 ianuarie. Când şi cum ne va afecta?

În România sunt peste 1.600 de companii cu acționariat din UK, conform Ministerului Finanțelor, dintre care cam 1.300 au o pondere majoritară, de peste 50%. Cifra de afaceri a acestor companii a fost de aproximativ 20 de miliarde de lei, în 2018.

„Legăturile comerciale relativ reduse cu Marea Britanie poziționează România printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale Brexit-ului.” Roxana Popescu, KeysFin

„Legăturile comerciale relativ reduse cu Marea Britanie poziționează România printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale Brexit, impactul direct pe plan local fiind marginal”, spune Roxana Popescu de la KeysFin, furnizor de soluţii de business information.

Unul dintre principalele riscuri economice ar fi contagiunea generată de un Brexit dur, necontrolat, spune repreyentantul KeysFin. În schimb, există o probabilitate minimă ca impactul pe piețele financiare să fie unul major.

 

Top companii cu acționari britanici

Pe primele trei poziţii sunt Ursus Breweries (1,8 miliarde de lei), Adient Automotive (1,2 miliarde de lei) și CRH Ciment (974 de milioane de lei). Topul e completat de Bricostore, Sews, Plexus Services, Alcedo, Endava și GlaxoSmithKline.

Companiile cu acționariat direct, majoritar britanic, au însumat un profit net de un miliard de lei, în 2018.

Împreună, concentrează peste 55% din profitul total al companiilor cu acționariat direct, majoritar britanic, prezente în România: 555 de milioane de lei, cu 50.000 de angajaţi.

Marea Britanie e pe ultimul loc în top 10 cele mai mari state-investitori din România.

Comentarii

loading...