Foto: INQUAM PHOTOS

Pierderi cumulate de peste 157 miliarde dolari pentru companiile aeriene

Asociația Internațională pentru Transporturi Aeriene estimează că al doilea val al infectărilor cu Covid-19 va accentua criza economică majoră ce afectează companiile aeriene de la începutul acestui an.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 25.11.2020 - 09:28

IATA și-a revizuit previziunile în ceea ce privește pierderile estimate de companiile aeriene în contextul pandemiei de coronavirus și a crescut de la 100 miliarde dolari la circa 157 miliarde dolari estimările privind pierderile din acest important sector economic.

Prognoza Asociației arată un deficit de 118,5 miliarde dolari în 2020 și cel puțin 38,7 miliarde dolari în 2021, cifră ce poate crește dacă se va repeta scenariul de la începutul acestui an, când avioanele au fost obligate să rămână la sol prin introducerea restricțiilor de circulație.

„Impactul pozitiv asupra economiei şi a traficului aerian nu va avea loc masiv înainte de jumătatea anului 2021.”, crede Alexandre de Juniac, directorul general IATA, citat de Reuters.

Companiile aeriene se așteaptă la o scădere la 1,8 miliarde călători în 2020, față de 4,5 miliarde anul trecut, și speră ca la anul să atingă cel puțin 2,8 miliarde pasageri pentru a reveni cât de cât pe linia de plutire din punct de vedere economic. Diminuarea traficului de călători reprezintă o scădere a veniturilor la 191 miliarde dolari, cu 69% mai puțin față de anul trecut.

În ceea ce privește transportul de mărfuri, veniturile vor fi mai mari cu 15% la finalul anului, până la circa 117,7 miliarde dolari, generat însă de o majorare a tarifelor în contextul diminuării cu peste 11% a volumului total de mărfuri transportate aerian.

Comentarii