Peste jumătate dintre angajaţii de la nivel global se simt ameninţaţi de robotizare

Mai mult de jumătate dintre angajaţii existenţi la nivel global (adică 53%), în diferite sectoare de activitate, se simt ameninţaţi de automatizare.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 12.09.2019 - 08:22

Ei cred că locurile lor de muncă vor fi schimbate semnificativ sau vor dispărea complet în următorii 10 ani, arată sondajul PricewaterhouseCoopers (PwC) ”Upskilling Hopes and Fears”, informează PwC.

Majoritatea angajaţilor chestionaţi (61%) consideră că impactul tehnologiei asupra muncii lor de zi cu zi e unul pozitiv, iar 77% sunt dispuşi să înveţe noi abilităţi sau să se pregătească pentru alte profesii, spune News.ro.

Sondajul PwC a fost realizat cu peste 22.000 de adulţi din 11 state (Australia, China, Franţa, Germania, India, Olanda, Polonia, Singapore, Africa de Sud, Marea Britanie şi SUA), pornind de la studiile PwC.

Acestea arată că 30% dintre locurile de muncă sunt expuse riscului de automatizare până la mijlocul anilor 2030. PwC Global CEO Survey 2019 arată că disponibilitatea competenţelor este o preocupare majoră pentru 79% dintre directorii generali.

„Tehnologia va contribui la dispariţia unor locuri de muncă”, a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner PwC România. Simion a atras atenţia că aceeaşi tehnologie înaltă va duce, de asemenea, şi la crearea unor locuri de muncă noi, care vor avea nevoie de competenţe digitale sporite.

Din acest motiv, companiile şi autorităţile trebuie să arate deschidere, să se adapteze schimbărilor şi, bineînţeles, să investească în educaţie şi formare profesională.

 

Nu este prima dată

La începutul erei postindustriale din ultima parte a secolului trecut, gânditorii, futurologii şi economiştii au atras atenţia, exact aşa cum se întâmplă şi acum, asupra faptului că noua tehnologie va pune pe liber foarte mulţi salariaţi din sectorul industrial. Lucru care s-a şi întâmplat, de altfel.

Dar, în acelaşi timp, aceeaşi nouă tehnologie a dus la apariţia unui puternic sector terţiar şi cuadernar de servicii dintre cele mai felurite.

Alţi gânditori şi experţi, precum soţii Alvin şi Heidi Toffler, au constatat ulterior cum noua tehnologie mai curând a creat oportunităţi pentru locuri de muncă în plus, faţă de cele ce existau în evul industrial. Rămâne de constatat dacă nu cumva lucrurile vor sta la fel şi în următoarele decenii.

Comentarii