Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

OMV Petrom a descoperit gaz metan în Oltenia, zăcământ nou

OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol şi gaze din sud-estul Europei, a anunţat că a descoperit noi resurse de hidrocarburi în regiunea Olteniei.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 10.10.2019 - 15:10

E vorba despre un perimetru din judeţul Gorj, în apropierea zăcământului Totea, aflat în producţie. Investiţiile în noua sondă şi infrastructura conexă ei sunt estimate la 50 de milioane de euro.

Spre comparaţie, cele făcute de Exxon Mobil în explorarea perimetrului Neptun Deep, la Marea Neagră, sunt de 15 ori mai mari: peste 700 de milioane de dolari.

”De-a lungul anilor, Totea a fost unul dintre cele mai productive din portofoliul nostru. Însă, aşa cum se întâmplă cu orice zăcământ de ţiţei şi gaze, Totea a intrat în declin, după ce şi-a atins platoul de producţie în 2017”, a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pe upstream.

„Descoperirea unor resurse suplimentare în apropierea zăcământului Totea e o veste extraordinară pentru potenţialul zonei şi va compensa parţial acest declin.” Peter Zeilinger, responsabil upstream OMV Petrom

„Descoperirea unor resurse suplimentare în apropierea zăcământului Totea e o veste extraordinară pentru potenţialul zonei şi va compensa parţial acest declin”, a spus Zeilinger.

Forajul sondei Totea 4461 a început în ianuarie 2018 şi a atins adâncimea finală în septembrie acelaşi an. Sonda a fost testată cu succes în aprilie 2019, pentru volume de până la 500.000 de metri cubi/zi.

Conectarea la infrastructura din zona Totea a fost realizată în mai puţin de un an şi a fost începută producţia experimentală, pentru a testa potenţialul şi dimensiunea noii descoperiri.

Investiţiile în noua sondă şi infrastructura conexă se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro, sumă ce se adaugă la cele 200 de milioane de euro deja investite din anul 2011, pentru dezvoltarea infrastructurii de la Totea.

Lucrările de dezvoltare au inclus forajul a cinci sonde de mare adâncime şi construcţia parcului de producţie de gaze Totea 4540.

 

Ţinta: Hub-ul Hurezani

Gazul natural de la Totea e transportat prin 25 km de conducte, către hub-ul Hurezani, pentru a fi tratat şi apoi livrat în sistemul naţional de transport.

Cu noua sondă, producţia de gaze din Totea, dacă ar fi folosită exclusiv pentru încălzire, ar putea asigura necesarul de energie pentru peste 500.000 de locuinţe.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze, la nivel de grup, de 58,3 milioane bep, în anul 2018.

Comentarii

loading...