Niculae Havrileţ, în Consiliul de Supraveghere OMV Petrom, în locul lui Shhaideh

AGA OMV Petrom l-a numit pe Niculae Havrileţ, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, membru al Consiliului de Supraveghere, în locul fostului vicepremier Sevil Shhaideh.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

04.03.2020 - 15:37

Niculae Havrileţ a fost totodată preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

În şedinţa de marţi, acţionarii au revocat-o pe Sevil Shhaideh din calitatea de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom.

”În prezenţa acţionarilor reprezentând 79,87% din capitalul social şi 79,87% din totalul drepturilor de vot, cu votul afirmativ şi secret al acţionarilor reprezentând 75,24% din capitalul social şi 98,18% din voturile exprimate, aprobă numirea lui Niculae Havrileţ ca nou membru al Consiliului de Supraveghereal OMV Petrom ca urmare a revocării doamnei Sevil Shhaideh din poziţia de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom”, arată un document transmis Bursei de Valori Bucureşti.

De asemenea, în şedinţă acţionarii au aprobat ca durata mandatului noului membru numit al Consiliului de Supraveghere să fie perioada rămasă din mandatul lui Sevil Shhaideh, respectiv până la data de 28 aprilie 2021.

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri, Virgil Popescu, a solicitat în ianuarie OMV Petrom convocarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor în vederea revocării lui Sevil Shhaideh din calitatea de membru în Consiliul de Supraveghere, argumentând că "acţionariatul român al OMV Petrom nu trebuie să-şi permită să menţină în asemenea poziţii de decizie persoane cu abordări discutabile".

”Am solicitat OMV Petrom convocarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor în vederea revocării doamnei Sevil Shhaideh din calitatea de membru în Consiliul de Supraveghere. OMV Petrom este un jucător important pe piaţa de energie românească şi europeană, iar statul român, care deţine aproape 21% din capitalul social al acestei companii, trebuie să ia decizii care să nu afecteze capitalul de imagine şi performanţele economice ale companiei", scria ministrul Virgil Popescu, pe pagina de Facebook, pe 11 ianuarie, conorm News.ro.

El precizează că unul dintre obiectivele mandatului său este acela de a susţine în funcţii importante ale instituţiilor din subordinea sa "oameni pregătiţi şi asupra cărora nu există semne de întrebare cu privire la profesionalismul şi integritatea lor".

"Acţionariatul român al OMV Petrom nu trebuie să-şi permită să menţină în asemenea poziţii de decizie persoane cu abordări discutabile şi care au făcut parte dintr-o guvernare care a adus grave prejudicii economiei româneşti", adaugă oficialul.

Sevil Shhaideh a fost prima propunere de premier a lui Liviu Dragnea, în decembrie 2016, dar a fost respinsă de preşedintele Klaus Iohannis. În 2017, ea a ocupat funcţia de vicepremier.

În iunie 2018, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Sevil Shhaideh, în dosarul ”Belina”, fiind acuzată de abuz în serviciu comis în perioada în care a fost secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

OMV Petrom a anunţat în octombrie 2017 numirea fostului vicepremier în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, dar şi în alte două comitete.

OMV Petrom are o capitalizare de 22,09 miliarde lei, fiind una din cele mai mari companii prezente în România.

Comentarii