18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăEconomieNe batem joc de potenţialul nostru energetic naţional

Ne batem joc de potenţialul nostru energetic naţional

Totuşi, nici un stat al Uniunii Europene nu şi-a tratat atât de rău acest potenţial precum România, a afirmat expertul în Energie Vasile Iuga. Iuga este un expert retras, fost lider PricewaterhouseCoopers România, membru Aspen Institute.

“Potenţialul României se bazează pe înzestrarea cu resurse, într-un mixt echilibrat. Cu toate acestea, am amânat investiţiile în mod inacceptabil, iar activele din domeniul energetic sunt expirate”, afirmă Iuga.

El spune că „noi am avut un vis peste noapte, că putem deveni un hub energetic. De exemplu, Ungaria, slab înzestrată cu resurse energetice faţă de ţara noastră, prin politici publice inteligente, a reuşit să-şi îmbogăţească securitatea energetică”.

„Am amânat investiţiile în mod inacceptabil, iar activele din domeniul energetic sunt expirate.” Vasile Iuga, expert în Energie

Expertul detaliază: maghiarii, deşi au un consum de aproximativ 11 miliarde de metri cubi de gaze, aproape ca al României, vor să -şi cosntruiască interconectori cu toţi cei şapte vecini pe care îi are, în timp ce România are unul singur: Ucraina.

De asemenea, Bulgaria se poziţionează mai aproape de marile coridoare energetice decât România. “Noi suntem izolaţi de marile fluxuri pentru că nu avem condiţii de interconectare”, a completat Vasile Iuga.

Potrivit Barometrului de Securitate Energetică, lansat recent, 75,6% dintre respondenţi sunt de acord cu exploatarea rezervelor importante de gaz descoperite în Marea Neagră, 14,7% nu sunt de acord şi 9,6% nu ştiu sau nu răspund.

 

Avantajele exploatărilor offshore

În opinia subieţilor barometrului, principalele avantaje ale exploatării gazelor offshore ar fi asigurarea de resurse interne de gaz la preţuri bune pentru populaţie (37%), câştigarea independenţei energetice, prin eliminarea importurilor din Rusia (17,6%), dezvoltarea economiei (16,5%), obţinerea de venituri importante la buget (11,1%), dezvoltarea petrochimiei (5,3%), îmbunătăţirea parteneriatului strategic româno-american (3%).

4,6% dintre cei intervievaţi consideră că România nu ar avea nici un avantaj. 0,1% menţionează alt avantaj, în timp ce 4,8% nu ştiu sau nu au răspuns.

Cele mai citite

Ministrul britanic de Externe i-a confirmat lui Zelenski un ajutor militar de trei miliarde de lire sterline pe an

Secretarul de stat (ministrul) pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre...

VIDEO. Tenis sau fotbal? Al Nassr, victorie clară împotriva Al Wehda. Cristiano Ronaldo bifează al 66-lea hat-trick din carieră

Cristiano Ronaldo continuă să impresioneze în campionatul Arabiei Saudite, demonstrând încă o dată de ce este considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă