16 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăEconomieMoneda comună are nevoie de o zonă euro robustă

Moneda comună are nevoie de o zonă euro robustă

Într-o opinie postată pe site-ul Opinii BNR, preşedintele Consiliului Fiscal spune că în 1999, la fondarea Zonei Euro, nu existau provocările de acum.

China nu era gigantul economic de azi, iar „SUA nu se conturau drept un rival economic atât de tăios pentru UE, într-o lume ce se multipolarizează”. E punctul de vedere al lui Dăianu, pornind de la o opinie a guvernatorului Gyorgy Matolcsy, al Băncii Naţionale a Ungariei.

Ce trebuie făcut în continuare? „Zona Euro are nevoie de reforme profunde (…), pentru a deveni robustă, a face moneda comună robustă şi pentru a sprijini UE”, susţine Dăianu.

Propunerea ministrului german de Finanţe, Olof Scholz, privind schema colectivă de garantare a depozitelor, e un pas înainte, chiar dacă modest.

„Zona Euro are nevoie de reforme profunde în funcţionarea sa, pentru a deveni robustă.” Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal

E de sperat, continuă Daniel Dăianu, „că propuneri din documentele de reflecţie ale Comisiei Europene vor găsi întruchipare în realitate; cu cât mai curând, cu atât mai bine”.

Preşedintele Consiliului Fiscal atrage atenţia că „nu trebuie să aşteptăm o nouă criză severă pentru a ne trezi la realitate, pentru a face «orice e necesar pentru a salva Euro» (whatever it takes to save the Euro), ca să repet declaratia ca şi magică a lui Mario Draghi, din 2012”.

 

Spre ERM II

Reformele în mecanismele Zonei Euro, pentru a o face robustă, sunt salutare pentru ţările ce nu sunt încă în Uniunea Monetară, susţine expertul, atenţionând că „economia românească are de atins o masă critică de convergenţă reală şi de realizat o consolidare macroeconomică durabilă, pentru a intra în Mecanismul Cursurilor de Schimb (ERM2) şi apoi în Zona Euro”.

ERM (Mecanismul European al Ratelor de Schimb) a fost un sistem introdus în 1979. ERM II (Mecanismul Cursurilor de Schimb) e anticamera Zonei Euro, un acord din 16 martie 2006, semnat între Banca Centrală Europeană și băncile centrale naționale ale statelor membre din afara Zonei Euro, prin care s-au stabilit procedurile de funcționare a mecanismului cursului de schimb, în etapa a treia a Uniunii Economice și Monetare.

Cele mai citite

MAE transmite că mai mulți cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza

Miercuri, Ministerul Afacerilor Externe a raportat că nouă cetățeni români și membrii familiilor acestora au fost evacuați cu succes din Fâșia Gaza și au...

Estonia acuză Rusia că-i perturbă zboorurile prin interferența cu semnalele GPS

Finair a anunțat că a suspendat zborurile timp de o lună, potrivit radioromania.ro. Estonia acuză Rusia că prin interferența cu semnale GPS încalcă reglementările naționale...

Ministerul Agriculturii, despre banii încasați de beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală

Beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) au primit în această săptămână în conturile bancare o nouă tranşă de plată în valoare totală...
Ultima oră
Pe aceeași temă