Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Modificarea condiţiilor financiare goneşte ExxonMobil din România

ExxonMobil, care explorează perimetrul de mare adâncime Neptun, în Marea Neagră, alături de OMV Petrom, caută un nou partener.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 17.07.2019 - 12:22

Informaţia a fost furnizată Agerpres de reprezentanţii Executivului, la sfârşitul săptămânii trecute, şi dată publicităţii luni. „Mai caută un investitor, vor să mai aducă pe cineva în proiect, un al treilea partener, dar Exxon va rămâne operator. Nu au venit deja cu un nume. Acesta e un proces de durată, e vorba de mai multe luni, în care Agenţia pentru Resurse Minerale să aprobe acest lucru, iar noul partener are dreptul să consulte datele“, au arătat sursele menţionate.

Nu este clar ce înseamnă căutarea unui nou partener. Sorin Dinu, analist economic, susţine că planul fiscal iniţial pe care şi-l făcuse ExxonMobil a fost schimbat prin modificarea Legii offshore: „Exxon îşi mută afacerile în alte ţări, întrucât, în România, din cauza modificării condiţiilor fiscale iniţiale, exploatarea gazelor din Marea Neagră devine ineficientă“.

„Bineînţeles, unii se uită prin Venezuela, prin Arabia Saudită, unde costurile per baril sunt extrem de mici. Costurile de exploatare din Marea Neagră sunt relativ ridicate faţă de alte regiuni, şi atunci randamentul producţiei este mult mai mic“, crede Dinu.

Leviathan de Mediterana

Expertul susţine că „ExxonMobil trebuie să-şi aloce capitalul către cele mai profitabile câmpuri gazeifere. Ne gândim la zona Mediteranei de Est, mai ales în jurul Ciprului şi spre Israel – Egipt, unde zăcământul Leviathan a modificat oarecum percepţia privind costurile de la zăcămintele de mare adâncime. S-a descoperit acolo un zăcământ care e de trei-patru ori mai mare decât cel din Marea Neagră şi evident că Exxon doreşte să se îndrepte spre acesta“.

Ca toate companiile care au investit bani, acum Exxon încearcă să recupereze în totalitate sau măcar o parte din investiţia realizată în Marea Neagră. „Având în vedere că se pare că Exxon a investit aproape 700 milioane dolari în Marea Neagră, este clar că va încerca să vândă această licenţă către o companie cu un apetit mai mare la risc“, a declarat Sorin Dinu pentru „România liberă“.

 

 

Citește totul despre:

#românia #exxonmobil #lazi

Comentarii