10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieMarile concerne transnaţionale folosesc firme-fantomă pentru inginerii financiare, numite investiţii

Marile concerne transnaţionale folosesc firme-fantomă pentru inginerii financiare, numite investiţii

Ele sunt menite mai puţin pentru a finanţa activitatea productivă, potrivit unor studii recente, citate de Mediafax. Aproape 40% din investiţiile străine directe (ISD) la nivel mondial, în valoare de 15 miliarde de dolari, trec prin companii fără activităţi reale, constată un studiu realizat de FMI şi Universitatea din Copenhaga.

Acestea sunt vehicule pentru inginerii financiare, „adesea pentru a reduce factura fiscală globală a multinaţionalelor”, au spus experţii. Concluziile vin chiar atunci când guvernele sunt preocupate de modul în care multinaţionalele evită plata impozitelor.

Astfel, reforma fiscală e printre priorităţile majore ale G7. Recente decizii unilaterale ale Franţei de impozitare a marilor companii din tehnologie ce operează în ţară au sporit presiunea asupra altor membri G7 pentru un acord.

OCDE a fost însărcinată cu identificarea soluţiilor acceptabile la nivel global până anul viitor. E a doua oară când OCDE este însărcinată cu o astfel de misiune, după scandalul Panama Papers, din care a rezultat un plan vast, numit BEPS (Base Erosion Profits Shifts).

Aproape jumătate din investiţiile-fantomă identificate de cercetători vin din Luxemburg şi Olanda. Alte ţări în care mai puţin de jumătate din ISD sunt reale: Malta, Irlanda, Elveţia şi o serie de teritorii britanice.

Brad Setser, economist la Council on Foreign Relations, în New York, spune că studiul a arătat că respectivele structuri-fantomă sunt optimizate pentru reducerea impozitului companiilor globale.

 

Uite nu e Irlanda

„Apple nu-şi produce iPhone-urile în Irlanda şi nici nu le proiectează, nici nu dezvoltă sistemul de operare din Irlanda. Cu toate acestea, una dintre cele mai valoroase investiţii americane în străinătate e participaţia Apple la Apple Ireland”, a spus Setser.

Aproape două treimi din investiţiile din Irlanda sunt fantome, a constatat studiul. În ciuda eforturilor internaţionale de a împiedica companiile să procedeze astfel, capitalurile-fantomă au crescut ca pondere în ISD totale.

Până în 2010, ISD fantomă reprezentau 31% din totalul investiţiilor străine directe, iar în anul 2017 au ajuns la 38%.

Cele mai citite

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...
Ultima oră
Pe aceeași temă