Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ludovic Orban: Pentru bugetul pe anul 2020 nu există nici un risc

Premierul Ludovic Orban a contrazis opinia Consiliului Fiscal, care arată că există riscul ca deficitul bugetar să atingă în anul 2020 un nivel de 4,8% în 2020.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 24.01.2020 - 03:26

Orban a declarat că nu a analizat încă opinia Consiliului Fiscal, că înţelege îngrijorările, dar că nu există niciun risc pentru 2020.

"Răspunsul (la opinia Consiliului Fiscal-n.red.) este proiectul de buget. Proiectul de buget conţine la capitolul cheltuieli sumele suplimentare pentru asigurarea creşterii pensiilor, conform legii pensiilor, şi deficitul proiectat este de 3,59%. Ca atare, înţeleg îngrijorările Consiliului Fiscal, dar nu există niciun risc", a declarat premierul Ludovic Orban, conform Mediafax.

Premierul a afirmat că a fost realizată proiecţia bugetară pentru 2021 şi nici în acest caz nu există niciun pericol pentru deficitul public.

"De asemenea, şi pe anul 2021 am făcut proiecţia bugetară şi nu există niciun pericol ca să crească deficitul bugetar. Sigur că trebuie să urmărim evoluţia economică, sigur că trebuie să urmărim evoluţia încasărilor la bugetul de stat, aici chiar avem un plan de îmbunătăţire a colectării şi de luptă contra evaziunii fiscale pentru a asigura o colectare mai bună a taxelor şi impozitelor. Sigur, nu am analizat încă raportul Consiliului Fiscal, îl vom analiza", a mai precizat Orban.

În ceea ce priveşte o creştere etapizată a pensiilor în locul creşterii cu 40% la 1 septembrie, primul-ministru a declarat că "vom vedea foarte clar situaţia la momentul rectificării bugetare".

"Noi am prevăzut banii în legea bugetului de stat, urmărim cu extrem de mare atenţie evoluţia economică. Deocamdată avem semne bune. De asemenea avem un plan de luptă împotriva evaziunii fiscale şi de îmbunătăţire a colectării taxelor şi impozitelor şi vom vedea foarte clar situaţia la momentul rectificării bugetare", a spus premierul Ludovic Orban.

Consiliul Fiscal estimează un nivel probabil al deficitului bugetar pentru anul 2020 cuprins între 4,6 - 4,8% din PIB, anticipând o creştere a indicatorului la peste 6% din PIB în 2021 şi peste 7% în 2022, potrivit opiniei asupra legii bugetului de stat şi legii bugetului de asigurări sociale publicată joi.

Comentarii