Lucian Bode vrea să construiască minimum 40 de kilometri de autostradă

Transporturile fac slalom printre 39 de situri Natura 2000, care trebuie protejate. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, spune că în acest an şi-a propus să dea în folosinţă cel puţin 40 şi maximum 100 de kilometri de autostradă.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 05.02.2020 - 14:23

Autorităţile române nu au datorii la antreprenori, dar lucrările se blochează pentru că aceştia nu plătesc subcontractorii.

”Noi ne-am asumat prin programul de guvernare câteva proiecte strategice, pentru că dezvoltăm infrastructura, dezvoltăm Economia şi bunăstarea românilor”, a declarat Bode.

Demnitarul afirmă că proiectul cel mai apropiat îi e Autostrada Transilvania. „Refuz să dau vina pe greaua moştenire, această placă nu cred că mai interesează pe nimeni. Din această etapă, românii aşteaptă de la noi soluţii şi să livrăm lucruri concrete”, a spus demnitarul.

"În acest an, dacă antreprenorii se ţin de termene, putem discuta despre minimum 40, până în cel mult 100 km de autostradă." Lucian Bode, ministrul Transporturilor

România are 857 km de autostradă şi alţi 134 în lucru. Lucian Bode spune că, „în acest an, dacă antreprenorii se ţin de termene, putem discuta despre minimum 40, până în cel mult 100 km de autostradă”, conform News.ro.

Pe anii 2021 – 2027, România încă nu ştie câţi bani are alocaţi. „Anticipăm că în jur de patru - cinci miliarde de euro”, afirmă demnitarul.

În prezent, constructorii pot finaliza în termenul contractual cei 40 km ai drumului expres dintre Craiova şi Piteşti. Ministrul spune că este nevoie de reactualizarea studiilor de fezabilitate pentru cele trei tronsoane din Autostrada Moldova, pentru că acestea sunt vechi, iar finanţarea pentru reactualizarea celor trei studii de fezabilitate se va face din fonduri europene, după care se va decide anume din ce bani va fi finanţată construirea autostrăzii.

 

Gândaci, subspecia Natura 2000

În România sunt 39 de situri Natura 2000, de care trebuie ţinut cont atunci când se construiesc autostrăzi.

Bode spune că, pe Autostrada Sibiu - Piteşti, ”nu gândacul este problema” şi anunţă că într-o lună Ministerul Transporturilor va răspunde cerinţelor Comisiei Europene.

Demnitarul a spus că în cel mult o lună va răspunde la toate solicitările Comisiei Europene, care a suspendat analiza la finanţarea tronsonului.

„Răspunsul nostru este că vom lua toate măsurile solicitate de ei, dar nu ne dorim un lucru: dacă reluăm analiza de impact asupra mediului, aceasta ar însemna ca decizia de a primi finanţarea să vină peste doi ani de zile”, a concluzionat ministrul Transporturilor.

Comentarii