-0.8 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022
AcasăEconomieLocuința eco-friendly: 4 pași de urmat

Locuința eco-friendly: 4 pași de urmat

Locuințele eco-friendly nu mai sunt de mult doar o tendință, ci o adevărată credință într-o șansă oferită planetei noastre. Dacă și tu îți dorești și tu o casă eco friendly, care să îți ofere și confort, dar și posibilitatea de a proteja planeta, iată cum poți face acest lucru în câțiva pași simpli.

Instalează o centrală termică

Încălzirea unei locuințe necesită consumuri de energie, iar pentru a evita poluarea și consumurile inutile ar trebui să ai în vedere alegerea unor sisteme potrivite pentru acest lucru. Pentru aceasta va fi necesar să alegi una dintre centralele termice moderne, cu consum redus de energie și randament foarte bun, care să te ajute să faci din casa ta un adevărat loc eco-friendly în care să te poți relaxa.

Centralele termice sunt dispozitive care te vor ajuta să păstrezi în casa ta o temperatură potrivită, iar tehnologiile actuale îți vor demonstra capacitatea acestora de a funcționa astfel încât să fii sigur că mediul nu va fi afectat.

Realizează un audit energetic

Un audit energetic este o analiză făcută locuinței, prin termografie în infraroșu, care evidențiază zonele cu probleme pe care le are locuința ta. Zonele problematice sunt de fapt punți termice sau elemente structurale prin care prin care au loc schimburi de temperaturi cu exteriorul, schimburi care pot scădea eficiența energetică a unei locuințe.

Dacă o locuință nu mai este eficientă din punct de vedere energetic, atunci ea nu va fi eco-friendly, deoarece va avea nevoie de o suplimentare a consumurilor. Pentru a evita acest lucru, un audit energetic îți va arăta ce poți face și care sunt problemele pe care trebuie să le ai în vedere.

Izolează locuința temeinic

Strâns legat de auditul energetic vei afla că pentru o locuință eco-friendly va fi necesar să investești în realizarea unui sistem de izolare eficient. Poți alege vata bazaltică sau vata minerală de sticlă, în funcție de tipul elementelor structurale pe care trebuie să le izolezi. Este recomandat să nu apelezi la metode de izolare pe bază de spumă poliuretanică sau polistiren, deoarece aceste tipuri de materiale nu sunt naturale, nu sunt eco-friendly, așa că va trebui să te îndrepți spre materiale care să respecte mediul înconjurător.

Izolarea locuinței îți va aduce mari beneficii, atât la nivel de confort, cât și la nivel de costuri, deoarece vei vedea că iarna casa ta nu va mai pierde căldură, iar vara temperatura se va păstra în limite cât mai confortabile.

Folosește materiale naturale pentru a decora interiorul casei

Dacă vrei să amenajezi casa cu bun gust, dar și astfel încât să respecți resursele pe care ți le oferă mediul înconjurător. Cărămida, spre exemplu, te va ajuta atât pentru a realiza structuri de rezistență sau de compartimentare și de asemenea, vei putea folosi anumite tipuri de cărămidă pentru a amenaja camerele. Stilul industrial este un exemplu în acest sens, deoarece cărămida joacă un rol foarte important în acest caz.

Pe de altă parte, vei vedea că și materialele textile sunt foarte apreciate în cadrul principiilor eco-friendly, așa că îți vei putea îndrepta atenția chiar și în această direcție. Poți opta pentru materiale textile pentru husele canapelelor sau pentru cuverturi de pat, sau vei putea alege draperii și perdele din materiale naturale care să se potrivească perfect în stilul ales pentru casa ta.

O locuință eco-friendly necesită o alegere foarte bună a materialelor și a elementelor de decor folosite, tocmai pentru ca rezultatul final să se încadreze în cerințele actuale de amenajare. Ia în calcul așadar aceste sfaturi de amenajare și fă din casa ta un adevărat loc în care să te poți retrage pentru relaxare, știind în același timp că oferi și mediului înconjurător posibilitatea de a se regenera.

Cele mai citite

Cronologia nu înseamnă progres 

Astăzi, manierele, cultura, principiile morale au ajuns să formeze o recuzită la fel de ruginită și desuetă, precum armura cavalerului tristei figuri, în ochii celor care au căzut definitiv în gaura neagră a...
Ultima oră
Pe aceeași temă