15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăEconomieLideri din Europa de Est insistă să-și repatrieze rezervele de aur. Ce...

Lideri din Europa de Est insistă să-și repatrieze rezervele de aur. Ce se întâmplă cu aurul României

În urma eforturilor depuse de Guvernul și de Banca Națională de la Varșovia, Polonia și-a readus acasă, din Marea Britanie, 100 de tone din rezerva ei de aur. Guvernatorul Băncii Centrale, Adam Glapinski, a susținut că, prin acest demers, Polonia a dorit să demonstreze cât de solidă este economia ei.

După același sistem, fostul premier al Slovaciei, Robert Fico, care țintește să revină la putere, a cerut Parlamentului de la Bratislava să oblige Banca Națională să repatrieze, tot din Marea Britanie, o parte din rezervele de aur ale Slovaciei.

După cum se știe, păstrarea în străinătate a rezervelor de aur ale unei țări are rolul de a le pune la adăpost în cazul unui război – cum a fost cazul, nefericit, al Tezaurului României, care a fost încredințat Rusiei în ultimele luni ale regimului țarist, sau cum a fost cazul rezervei de aur a Poloniei, care a fost trimisă, în anul 1939, în România. 

O altă rațiune a acestui procedeu este să demonstreze, în străinătate, că acest aur există, deci țara căruia îi aparține este o țară bogată.

Amintim că, în perioada în care Liviu Dragnea era președinte al PSD și al Camerei Deputaților, și Guvernul României a lansat ideea că rezerva de aur a BNR ar trebui adusă din Marea Britanie în România.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă