Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ionuţ Dumitru: România, performanţă economică scăzută, lipsesc investiţiile

Investiţiile publice în România au fost tăiate, în ultimii doi ani, pentru a permite cheltuieli sociale mai mari, iar problema majoră din punct de vedere al investiţiilor este nesiguranţa şi lipsa de predictibilitate, a afirmat Ionuţ Dumitru (Raiffeisen).

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 13.02.2020 - 21:50

"Comparativ cu alte ţări, este clar că România are o performanţă economică scăzută în principal din cauza lipsei investiţiilor. Investiţiile publice în România au fost tăiate în ultimii doi ani pentru a permite cheltuieli sociale mai mari. Lipsa infrastructurii este o piedică principală pentru investiţiile din ţară.

Cheltuim puţin sub 3% din PIB pentru investiţii în sectorul public şi cu siguranţă avem nevoie de investiţii mai mari în infrastructură. Vedem că problema majoră a României din punct de vedere al investiţiilor este nesiguranţa, lipsa de predictibilitate. Este o mare problemă mai ales în anii electorali când ştim că lipsa de predictibilitate este majoră.

Au fost câteva iniţiative legislative în ultimii ani care au venit cu nişte reglaje foarte dure în impozitare în domeniul telecomunicaţiilor, energiei şi alte sectoare", a susţinut Dumitru.

Acesta a adăugat că problema celor 9% din PIB ca arierate, înregistrate de către companiile din România trebuie rezolvată, deoarece "este foarte mult pentru o ţară europeană".

"În România, multe companii afişează pierderi, ani de zile. Deci, trebuie să facem o curăţare a sectorului pentru a rezolva problema arieratelor. 9% din PIB arierate în sectorul de de afaceri este foarte mult într-o ţară europeană ca România.

Trebuie să facem multe schimbări în legislaţie pentru a consolida disciplina de plată: legea comercială, legea 30/1990, legea privind insolvenţa. Avem o constrângere bugetară foarte mare şi nu este bine pentru ţară pe termen mediu.

Problema fiscală trebuie rezolvată şi să lăsăm loc investiţiilor, pentru că altfel nu putem să sperăm să avem îmbunătăţiri şi în sectorul public", a menţionat economistul şef al Raiffeisen Bank, conform Agerpres.

Comentarii