21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăEconomieInterviu exclusiv: Claudiu Năsui: Statul, cauza eșecurilor întreprinderilor

Interviu exclusiv: Claudiu Năsui: Statul, cauza eșecurilor întreprinderilor

Suntem o țară plină de oportunități fie că sunt economice, antreprenoriale sau turistice. Din păcate, statul nu doar că este cel mai prost manager ales, ci mai pune și bețe în roate.

Însuși Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, recunoaște că multe dintre eșecurile din țara noastră sunt din cauza piedicilor puse chiar de statul român. Avem cu ce, putem, dar ne punem singuri piedici.  

Interviu exclusiv: Claudiu Năsui: Am găsit zeci de companii, găuri negre la minister

R.L. În mediul privat, angajații cu studii superioare au pe cartea de muncă salariu minim, e normal așa?
Este o politică făcută de Ministerul Muncii. Zero taxe este adevărata măsură anti-sărăcie pe care noi o propunem. Uitați-vă, calculați, și vedeți cum stau lucrurile de fapt.

Noua generație doritoare să înființeze start-up-uri eșuează chiar din primele luni.
Ce variante aveți?
Fix acest eșec este puterea capitalismului. Într-o economie socialistă, planificată central, dacă o întreprindere consumă mai mult decât produce, ea nu dă faliment niciodată. Vedem asta cu toate economiile socialiste, inclusiv Republica Socialistă România în 1989. În capitalism, erorile antreprenoriale se filtrează prin mecanismul profitului și al pierderilor. Dacă o întreprindere consumă mai mult decât produce, atunci va face pierderi. Nu toate întreprinderile produc valoare pentru societate. Asta e și forța sistemului capitalist versus cel socialist. Deci statul nu trebuie să facă nimic altceva decât să nu mai fie el cauza eșecului întreprinderilor. Adică să nu mai pună bețe în roate întreprinderilor prin birocrație și supra-impozitare, mai ales a muncii. Nu statul face start-up-uri, oamenii le fac. Statul a făcut mereu strategii. Foarte slabe, pline de tautologii, după cum lesne puteți vedea și după cum ați pus întrebarea. Câte programe de genul ăsta au fost până acum. Care sunt rezultatele lor? Pai vă zic un amănunt, anul acesta, la minister plătim promisiunile făcute pentru 2018. Găsiți situația la zi a plăților pe site-ul ministerului.

Cu ce miniștri lucrați îndeaproape, știu că mulți hotelieri din centru țării de exemplu au accesat fonduri europene și se plâng că nu pot atrage turiștii din cauza drumurilor?
Lucrez foarte bine cu toți miniștrii din Guvern. Sigur că nu se pot rezolva lucruri nefăcute în 31 de ani în 6 luni. Însă avansăm.

Litoralul a fost luat cu asalt, ați avut cereri din partea hotelierilor să-i spijiniți cumva?
Iată că tot piața decide dacă o afacere merge sau nu. Anul acesta am avut pe litoral recorduri de număr de turiști bătute în fiecare weekend. Jocul cererii și al ofertei este singurul sănătos pentru piață. Nu tarife și intervenții din partea statului.

Programul Horeca de ce credeți că nu a fost de succes?
Nu aș zice că nu a fost un succes. Programul este în desfășurare. Nu știu de ce îl numiți un insucces înainte să se termine firesc. Suntem în faza de evaluare a dosarelor depuse pentru cereri de finanțare. Acest ajutor reprezintă 20% din diferența de cifre de afaceri dintre anii 2019 și 2020. Tehnic, nu putea începe până la depunerea bilanțurilor. Și firmele care au aplicat au cerut aproximativ fix cât am avut buget alocat pentru ele.

Dvs ați făcut studii în Franța, ce vă place acolo și ce credeți că s-ar putea implementa și la noi?
Sistemul de sănătate unde nu există o singură casă de asigurări de sănătate monopol de stat. Asta ar fi o adevărată reformă în sănătate. Și ăsta e și unul dintre motivele pentru care sistemul de sănătate din Franța merge mai bine.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

VIDEO REZUMAT. Petrolul Ploiești rămâne în Superliga. ”Lupii galbeni” au învins Oțelul lui Dorinel Munteanu

Într-o partidă din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal din România, Petrolul Ploiești a reușit să învingă echipa Oțelul Galați...

Firma care a produs fregatele României revine la București într-un moment critic pentru Forțele Navale Române

Firma BAE Systems din Marea Britanie, cea care a produs fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, își anunță prezența la salonul BSDA 2024 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă