10.5 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăEconomieSuntem tot mai săraci, deși guvernanții se laudă cu creșteri. Inflația este...

Suntem tot mai săraci, deși guvernanții se laudă cu creșteri. Inflația este la un nivel record

Dacă analiștii estimau că inflația va fi de 6% până la finele anului 2021, acum ne confruntăm cu o realitatea mult mai dură, inflația a ajuns în luna septembrie la 6,3%, potrivit INS, iar scumpirile față de luna anterioară sunt de aproape 5 procente.

În timp ce Florin Cîțu se lăuda marți cu o creștere economică în prima parte a anului de aproape 14 procente, ieri Institutul Național de Statistică a venit cu cifrele, care confirmă că românul a fost sărăcit. Veniturile nu au mai crescut deloc, dimpotrivă INS ne arată că venitul mediu a mai scăzut cu 58 de lei în luna august, ceea ce ne face să ne întrebăm încotro ajungem cu toate scumpirile în lanț și cu ușoare scăderi ale veniturilor.

Prima lună de toamnă a însemnat o serie de scumpiri

Alimentele sunt mai scumpe cu 15% față de septembrie 2020, iar scumpirile vor fi mai mari cu 8-10% până la sfârșitul anului, fiind Influenţate de majorările carburanţilor, energiei electrice, a gazelor și chiar a RCA-ului. Față de luna august, alimentele s-au scumpit cu aproape 1%. Cel mai mult au crescut prețurile la cartofi cu 18 procente. Alte scumpiri la produse alimentare, în ultima lună: ulei 2%, legume 4,4%, citrice 3,6%, brânză 1%, ouă 2%. Pentru carnea de porc, specialiștii din domeniu anunță majorări și de 25% în următoarea perioadă. În ceea ce privește prețurile produselor nealimentare, cele mai mari creșteri s-au înregistrat în cazul tutunului și a țigărilor, 1,7%. Combustibilii s-au scumpit cu 1,6%. Tarifele serviciilor au crescut în luna septembrie cu 1%, față de august, la fel și chiriile, mai arată datele INS. Vestea proastă vine tot de la INS care ne informează că salariul mediu net a fost de 3.487 de lei în august, în scădere cu 58 de lei față de luna precedentă (-1,6%), dar în creștere cu +6,5% față de acum un an. Cele mai mari salarii medii s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (8.377 de lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.957 de lei). În luna august 2021, în majoritatea activităților economice nivelul câștigului salarial mediu net a scăzut, raportat la iulie, când au fost acordare prime, ajutoare și drepturi aferente concediilor. În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învățământ (-1,9%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței şcolare), în administrație publică, respectiv ȋn sănătate şi asistență socială (-0,5% fiecare).

Preţurile la alimente, la cel mai ridicat nivel în toată lumea

Criza sanitară produce multe alte efecte negative. Până să avem declarată oficial o criză economică, avem de-a face cu cele mai mari scumpiri din ultimii zece ani în întreaga lume. Raportul dat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) ne arată că indicele a crescut până la 130 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna septembrie 2011, cu 1,2% peste nivelul înregistrat în luna august a acestui an şi cu 32,8% mai mare decât în luna septembrie 2020. Creşterea din ultima lună a fost stimulată în primul rând de avansul preţurilor la cereale, care au înregistrat o creştere de 2% comparativ cu luna august. De asemenea, preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 1,7% în luna septembrie comparativ cu luna august şi cu aproximativ 60% în ritm anual. În ultimul an preţul materiilor prime agricole a crescut semnificativ ca urmare a unor recolte mai mici dar şi a cererii mari venită din China. Deși, contrar, țara noastră a înregistrat anul acesta o producție record de grâu de aproape 11 milioane de tone, aproape dublu față de 2020. Concluzia este că noi nu putem contrazice guvernanții că o ducem mai rău, însă Institutul Național de statistică a arătat că scumpirile au ridicat rata inflației mult peste așteptări și procentul de 7 la sută poate fi atins cu siguranță până la finele acestui an.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Ciolacu, la congresul PES. Va fi ales candidatul pentru președinția Comisiei Europene

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, participă astăzi şi mâine la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), care are loc la Roma, în contextul alegerilor pentru...

Ciolacu, la congresul PES. Va fi ales candidatul pentru președinția Comisiei Europene

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, participă astăzi şi mâine la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), care are loc la Roma, în contextul alegerilor pentru...

“Băi, Nicu D. Frânaru, du-te acasă!”

În mandatul său de aproape patru ani, Nicușor Dan a reușit cel mai dramatic salt înapoi al Capitalei din întreaga istorie. Vechea administrație a...
Ultima oră
Pe aceeași temă