14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăEconomieÎn România sunt mai multe suine la populaţie decât industrial

În România sunt mai multe suine la populaţie decât industrial

România este pe primul loc în Europa, la porci aflaţi în gospodăria populaţiei, a spus Rl preşedintele Romalimenta, Sorin Minea. „Avem cifre egale cu cele din gospodăria populaţiei şi în fermele industriale, iar cele mai multe focare (n.r.: de pestă porcină) le avem în gospodăria populaţiei”, afirmă Minea.

Adică sunt la fel de mulţi porci cei crescuţi industrial ca în gospodării? Dacă nu cumva, la ora actuală, mai mulţi în gospodăriile populaţiei, răspunde expertul, care este medic veterinar. Cam câţi? „În jur de patru milioane. Problema principală nu sunt scandalagiii care strigă pentru salvarea gospodăriei populaţiei, ci aceia care au de exemplu 500 de porci, fără să fie înregistraţi, fără a se şti nimic despre aceştia”, susţine Sorin Minea.

„Eu, în locul Poliţiei, aş pleca pe urmele purceilor. Problema noastră este circulaţia porcilor şi numărul de suine neînregistrate.” Sorin Minea, preşedinte Romalimenta

„Ceea ce a spus Ludovic Orban, anume că nu s-a încasat TVA şi că se lucrează pe piaţa neagră, noi spunem de vreo doi ani”, explică Minea. În domeniul cărnii de porc, există piaţă neagră cum rar s-a văzut, susţine specialistul.

El detaliază apoi: „Ţineţi minte că acum câteva zile i-au bătut pe doi poliţişti, într-o comună din Vâlcea? În maşină erau 150 de purceluşi. De unde îi luaseră?”. Este o falsă întrebare, pentru că tot Minea răspunde apoi: din România, crescătorii nu au de unde să îi cumpere, pentru că nu avem reproducţie pe piaţa internă.

 

Piglets şi piaţa neagră

Care este realitatea? În România se importă aşa-numiţii „piglets”, care sunt nişte purcei mici, sub 25 de kilograme. Aceşti purcei se cumpără după înţărcare, din ţările vecine, pentru fermele industriale.

„Dacă am o fermă industrială şi mai am şi probleme cu pesta porcină, cumpăr în continuare piglets şi-i arunc pe piaţa neagră. Este unul dintre modurile de a crea o piaţă neagră din ce în ce mai puternică”, susţine medicul veterinar.

„Eu, în locul Poliţiei, aş pleca pe urmele purceilor”, continuă expertul, arătând că „problema noastră este circulaţia porcilor şi numărul de suine neînregistrate. Când se va face ordine în creşterea porcului, vom lupta şi cu pesta porcină”.

Cele mai citite

Cum s-a „scos” ambasadoarea din Maroc, Maria Ciobanu, după ce a sabotat România la cel mai mare salon agricol din Africa și Orientul Mijlociu

Ambasadoarea Maria Ciobanu a sabotat participarea României la cel mai mare salon agricol din Africa și Orientul Mijlociu-SIAM 2024, care a avut loc...

Continuă pasa neagră a Rapidului! Giuleștenii, învinși pe teren propriu de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-1 în fața Rapidului, în Giulești, grație golului macat la ultima fază de Alexandru Crețu. Universitatea a deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă