Gheorghe Piperea afirmă că la iarnă bucureştenii vor avea căldură

Se apropie sezonul rece. Sunt cunoscute problemele de rentabilitate grave pe care le are sistemul centralizat de termoficare din Capitală.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 09.09.2019 - 18:15

Sierra Quadrant, administratorul insolvenţei Elcen, acuză Primăria Generală (PMB) că n-a făcut nimic pentru preluarea Radet de către Termoenergetica şi avertizează municipalitatea că Romgaz poate sista gazul oricând. O posibilă oprire a apei calde va fi discutată de Comitetul Creditorilor Elcen.

Gheorghe Piperea, administratorul falimentului Radet, replică: „Afirmaţiile sunt completamente deplasate. Ei practică un şantaj la adresa Primăriei, pentru a obţine o accelerare a plăţii datoriilor, ce nu aparţin PMB, ci incumbă Radet”.

Care e situaţia Radet? La iarnă, bucureştenii vor avea căldură? „Bineînţeles că da, dacă nu cumva Elcen va forţa intrarea lor în faliment”, a spus Rl Piperea, adăugând că Sierra Quadrant ar avea „un plan de reorganizare fantezist, a cărui modificare nu a fost avizată de Fisc”.

„Sierra Quadrant practică un şantaj la adresa Primăriei, pentru a obţine o accelerare a plăţii datoriilor.” Gheorghe Piperea, administratorul falimentului Radet

Ultima dată când România liberă a discutat cu specialistul cazul RADET, Regia avea datorii istorice neachitate scadente la mai 2019. Au fost ele achitate? „În mare parte, da. S-a făcut rectificarea bugetară”, e adevărat, „nu aşa de bine cum ne aşteptam, însă lucrurile s-au stabilizat”, explică expertul.

Acesta nu vede „de ce se agită Sierra, pentru că nu are nici un motiv”. Gheorghe Piperea aminteşte că „vara aceasta au fost declanşate lucrări de câteva zeci de milioane de lei, pentru reparaţia unor conducte”.

 

Banii, de la Primărie, nu pe POIM

Banii sunt pe POIM – Programul Operaţional Infrastructură Mare? „Nu”, răspunde specialistul, „sunt lucrări finanţate de Primărie”. „Împreună cu Primăria Capitalei şi Termoenergetica, s-a luat decizia ca, începând din toamnă, să explorăm şi alte posibilităţi de a lua energie termică de la alte entităţi, având în vedere că Elcen se îndreaptă abrupt, după părerea noastră, către faliment”, explică Gheorghe Piperea.

Anume ce entităţi? Răspunsul lui Piperea: „Piaţa liberă. Orice entitate ce poate furniza energie termică, precum Engie sau chiar Petrom. Piaţa e destul de consistentă, are o cifră de afaceri de aproape un miliard de lei”.

Comentarii