4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒEconomieFoto interviuTudor Chirilฤƒ: Cultura รฎn Romรขnia e dezbinatฤƒ. E ca un arhipelag, pe...

Tudor Chirilฤƒ: Cultura รฎn Romรขnia e dezbinatฤƒ. E ca un arhipelag, pe o insulฤƒ sunt pictori, pe una scriitori

Tudor Chirilฤƒ a acordat în exclusivitate un interviu pentru romanialibera.ro în care a vorbit despre cvartetul Ad Libitum, alฤƒturi de care va cânta azi, la sala Arcub din Capitalฤƒ, în cadrul unui concert de colinde, despre muzica clasicฤƒ ลŸi compozitorii sฤƒi preferaลฃi, despre proiectul Cruciada Culturii, dar ลŸi despre cum a primit publicul “Sarkozy versus Gypsy”, o satirฤƒ care taxeazฤƒ atitudinea europeanฤƒ referitoare la problema ลฃiganilor.

Cum a venit propunerea de a cânta cu cvartetul Ad Libitum?

Cred cฤƒ a venit de la mine, m-am cam autopropus ลŸi ei au salutat ideea. Eu am vorbit mai demult cu Filip Papa, liderul cvartetului Ad Libitum, sฤƒ încercฤƒm odatฤƒ sฤƒ fac un proiect solo cu cvartetul.
Acum le-am propus ลŸi li s-a pฤƒrut interesantฤƒ ideea de a cânta un colind împreunฤƒ în seara de 18 decembrie, ei urmând sฤƒ orchestreze adecvat piesa, un colind preluat din afarฤƒ.

S-ar putea concretiza acest album cu Ad Libitum într-un viitor apropiat?

Idei sunt întotdeauna, dar fiecare îลŸi are locul ei ลŸi atunci nu aลŸ putea sฤƒ dau un termen precis, dar ar fi foarte frumos. Deocamdatฤƒ eu sunt implicat în discul “Vama” ลŸi lucrฤƒm mult ca sฤƒ ลŸlefuim acest disc ลŸi sฤƒ-i dฤƒm o formฤƒ care sฤƒ ne mulลฃumeascฤƒ. Suntem foarte preocupaลฃi ลŸi ne ia foarte mult timp, aลŸa cฤƒ nu cred cฤƒ se va întâmpla anul viitor. O piesฤƒ aลŸ putea, dar mi-ar fi plฤƒcut sฤƒ fac un disc întreg.

Pe cei de la Ad Libitum de când îi cunoลŸti?

De foarte mult timp. Ei sunt pe piaลฃa de muzicฤƒ clasicฤƒ de foarte mult timp, îi ลŸtiu de vreo 8-9 ani ลŸi am aproape toate înregistrฤƒrile lor, mi se par niลŸte artiลŸti mari, e un cvartet extrem de important. Îmi pare rฤƒu cฤƒ ei cântฤƒ mai mult în strฤƒinฤƒtate decât în ลฃarฤƒ. În IaลŸi sunt foarte cunoscuลฃi, dar de prea puลฃine ori au fost la BucureลŸti. Din pฤƒcate m-am bucurat mai mult de înregistrฤƒri decât de prestaลฃia lor live ลŸi atunci am considerat, în cadrul Cruciadei Culturii, pentru sfârลŸitul acesta de an cฤƒ este un eveniment foarte frumos.

EลŸti un iubitor al muzicii clasice. Ce compozitori preferi?

Este o listฤƒ foarte lungฤƒ. Sunt etape în care prefer anumiลฃi compozitori. De exemplu, acum sunt în etapa Bruckner.  Dacฤƒ mฤƒ întrebaลฃi acum doi ani, eram în etapa Debussy. Dacฤƒ mฤƒ întrebaลฃi mai demult eram în etapa Beethoven, care revine tot timpul. Pe el îl tot redescopฤƒr, ceea ce îl face cel mai mare împreunฤƒ cu Mozart.

Îmi place foarte mult Shostakovich, enorm îmi plac ruลŸii. Îmi place Rahmaninov, îmi place concertul lui Mendelssohn pentru vioarฤƒ ลŸi orchestrฤƒ, dar ลŸi Brahms, Ravel. E greu de spus. Mi se pare cฤƒ orice rฤƒspuns ar fi sฤƒrac. Ce e foarte frumos la muzica clasicฤƒ este cฤƒ ea creeazฤƒ etape în viaลฃa fiecฤƒrui ascultฤƒtor.

Cine ลฃi-a transmis dragostea pentru muzicฤƒ clasicฤƒ?

Tata. Tata asculta foarte mult, mama împreunฤƒ cu el. Cred cฤƒ am o colecลฃie de vreo 300-400 viniluri care ar merita sฤƒ primeascฤƒ un pick-up bun, ca sฤƒ le pot reasculta. Am avut perioada de refuz a muzicii clasice ca orice adolescent, pentru cฤƒ ascultasem în copilฤƒrie, dar apoi m-am reîntors la ea.
 
Preferi muzica clasicฤƒ purฤƒ sau accepลฃi ลŸi reinterpretฤƒri moderne?

Mie mi se pare cฤƒ totul se cam terminฤƒ cu Stravinski ลŸi Shostakovich. Mฤƒrturisesc cฤƒ nu ascult foarte multe compoziลฃii din epoca modernฤƒ ลŸi post-modernฤƒ.

În momentul de faลฃฤƒ cred cฤƒ pânฤƒ la urmฤƒ viitorul muzicii e incert. Se pune problema dacฤƒ muzica va fi doar reorchestrare ลŸi reambalare sonorฤƒ sau vom începe sฤƒ iubim alte tonuri, alte game, altฤƒ muzicฤƒ dodecafonicฤƒ, alte intervale, disonanลฃele.

Disonanลฃa sฤƒ devinฤƒ noul negru (râde). În momentul de faลฃฤƒ sunt mult mai aproape de muzica clasicฤƒ scrisฤƒ pânฤƒ în anii ’40-’50.

Aminteai mai devreme de Cruciada Culturii, cum ลฃi-a venit ideea proiectului?

Impulsul mi-a venit la Festivalul George Enescu, îmi pฤƒrea rฤƒu cฤƒ evenimentul se întâmplฤƒ doar o datฤƒ la doi ani ลŸi dupฤƒ aceea mฤƒ uitam cฤƒ piaลฃa de culturฤƒ din România, din punct de vedere al muzicii clasice, era sฤƒracฤƒ la momentul acela.

ลži m-am gândit cฤƒ Cruciada Culturii se poate extinde pe mai multe planuri, nu numai muzicฤƒ clasicฤƒ, ci ลŸi în teatru, film, arte plastice. Dar fiindcฤƒ a fost un an de pauzฤƒ în festival am început direct cu muzica clasicฤƒ.

Existฤƒ piaลฃฤƒ culturalฤƒ în BucureลŸti care poate sฤƒ absoarbฤƒ încฤƒ niลŸte evenimente. Din pฤƒcate, din cauza crizei ne-am descurcat destul de greu ลŸi fฤƒrฤƒ sฤƒ facem vreun profit, ceea ce e foarte rฤƒu, cultura ar trebui sฤƒ facฤƒ ลŸi profit.

Susลฃinerea sponsorilor a fost puลฃinฤƒ, de aceea le mulลฃumesc celor care au fost alฤƒturi de noi, mai mult decât aลŸ fi fฤƒcut-o în mod normal, pentru cฤƒ nu am reuลŸit sฤƒ gฤƒsim sursele necesare în aลŸa fel încât sฤƒ fim ลŸi noi profitabili ลŸi sฤƒ fim rฤƒsplฤƒtiลฃi pentru munca de a aduce în faลฃa oamenilor niลŸte artiลŸti de talie importantฤƒ.

De ce e aลŸa greu sฤƒ gฤƒseลŸti sponsori pentru astfel de evenimente?

Cred cฤƒ peste tot e greu sฤƒ gฤƒseลŸti subvenลฃie pentru culturฤƒ. Cred cฤƒ ลŸi în Franลฃa e foarte bine împฤƒmântenitฤƒ ideea cฤƒ statul trebuie sฤƒ subvenลฃioneze cultura. Cultura are o problemฤƒ în faลฃa altor activitฤƒลฃi de divertisment popular.

Eu cred cฤƒ fenomenul cultural românesc este destul de dezbinat. Dacฤƒ te uiลฃi la oamenii de culturฤƒ din America anilor ’60 ai sฤƒ vezi cฤƒ toลฃi artiลŸtii erau prieteni între ei. Dramaturgii cu actorii ลŸi compozitorii erau într-un cerc comun. Un pictor era prieten cu un actor, un scriitor asista la montฤƒrile pieselor lui, se fฤƒceau cercuri, petreceri, sindrofii, cenacluri. Era o interacลฃiune foarte mare între diverse zone culturale ลŸi asta fฤƒcea cultura sฤƒ fie unitarฤƒ, dincolo de a fi o miลŸcare pe zone de expresie.

Noi nu ลŸtiu cât de mult avem schimb de idei. Nu ลŸtiu dacฤƒ noi actorii suntem prieteni cu pictorii ลŸi ne vizitฤƒm unii pe alลฃii sฤƒ ne vedem creaลฃiile, sฤƒ existe o efervescenลฃฤƒ care sฤƒ vinฤƒ ลŸi din aprecierea operei celuilalt nu numai din zbaterea recunoaลŸterii operei tale.

Aceastฤƒ lipsฤƒ creeazฤƒ un fel de arhipelag în loc de un tฤƒrâm. Noi nu suntem o insulฤƒ. Cultura în România nu e nici mฤƒcar o insulฤƒ micฤƒ sau mare pe care sฤƒ stea toลฃi locuitorii ei care sunt pictori, scriitori, compozitori, poeลฃi.

Cultura este un arhipelag, pe o insulฤƒ sunt pictori, pe una scriitori etc. NeลŸtiind unii de alลฃii nu avem o miลŸcare fermฤƒ ลŸi comunฤƒ. Atunci este greu. Clientul gândeลŸte cât public atinge, cât de solidฤƒ e niลŸa.

În cadrul Cruciadei Culturii mai pregฤƒteลŸti ลŸi alte evenimente legate de teatru, de film, nu numai de muzicฤƒ clasicฤƒ?

Anul viitor se anunลฃฤƒ foarte greu pentru Cruciada Culturii, la fel ca ลŸi acesta. Proiectele noastre erau foarte ambiลฃioase ลŸi trebuie sฤƒ facem acum, la sfârลŸit de decembrie, o analizฤƒ în care sฤƒ vedem dacฤƒ redimensionฤƒm Cruciada Culturii sau sฤƒ încercฤƒm sฤƒ gฤƒsim ลŸi niลŸte parteneri care sฤƒ preia o parte din proiectele noastre ลŸi împreunฤƒ cu noi sฤƒ ducฤƒ miลŸcarea într-o zonฤƒ cu probleme, aceea de finanลฃare.

Noi antamasem pentru noiembrie Le Théâtre du Soleil al Arianei Mnouchkine, dar e vorba de un buget enorm pe care acum nu ลŸtim dacฤƒ putem sฤƒ-l capacitฤƒm, spectacolul e unul magistral, eu l-am vฤƒzut la Paris ลŸi e o pierdere cฤƒ nu s-ar putea face în BucureลŸti.

V-aลฃi gândit sฤƒ vฤƒ promovaลฃi mai agresiv?

Promovarea ลฃine de mediile în care te adresezi, iar când se promoveazฤƒ lucruri pentru mase e mai greu. Nu ai cum sฤƒ fii agresiv, decât dezbrฤƒcându-te în piaลฃa publicฤƒ. Asta a fost o altฤƒ problemฤƒ. Mediile care ne-au ajutat au fฤƒcut-o în limita spaลฃiului disponibil. Sigur cฤƒ avem internet, Facebook, Twitter, dar e greu.

Apropo de promovare, cât de important e blogul tฤƒu pentru promovarea ta artisticฤƒ, a trupei Vama?

A început dintr-o joacฤƒ. A devenit extrem de important, e o tribunฤƒ de la care oamenii pot afla adevฤƒrul nedistorsionat. Nu mai am nevoie sฤƒ sun la un ziar ca sฤƒ cer un drept la replicฤƒ dacฤƒ mฤƒ deranjeazฤƒ ceva.

În principiu cred cฤƒ oamenii mฤƒ pot cunoaลŸte destul de bine de pe blogul meu, unde las pânฤƒ într-o anumitฤƒ mฤƒsurฤƒ sฤƒ fiu cunoscut. Prefer sฤƒ-mi pฤƒstrez o parte interioarฤƒ doar pentru mine, nu vreau sฤƒ mฤƒ expun în totalitate ลŸi nici nu o fac extrem de mult. Nu în ultimul rând, blogul a fost ลŸi un exerciลฃiu de prozฤƒ pentru mine. 

Sunt multe texte care au o valoare mai mare decât cea de simplu jurnal. Mie îmi place sฤƒ scriu, nu va fi o activitate care sฤƒ preia controlul vieลฃii mele, dar îmi place foarte mult.

Nu te-ai gândit sฤƒ strângi câteva dintre aceste texte într-o carte?

Ba da, am primit o ofertฤƒ de la o editurฤƒ din România ลŸi am început sฤƒ fac o selecลฃie ลŸi sunt destul de critic. Cred cฤƒ se pot gฤƒsi 60-70 de texte din câteva sute care sฤƒ se poatฤƒ încadra într-o culegere de texte. Ar fi interesant pentru cei care sunt “offline” ลŸi nu citesc blogul. O carte rฤƒmâne o carte.

Cum v-a venit ideea sฤƒ promovaลฃi piesa “Sarkozy versus Gypsy” folosindu-vฤƒ de acel viral cu Cabral?

Am mers pe ideea de teasing. A fost pânฤƒ la urmฤƒ o glumฤƒ nevinovatฤƒ, nu era nimic vulgar, agresiv, violent. Dupฤƒ gluma cu Cabral am fฤƒcut ideea unei stenograme cu DragoลŸ Stanca, pe principiul stenogramelor politice. El a taxat absurdul ลŸi ridicolul unei administraลฃii ca cea a lui Sarkozy, cel puลฃin în problema ลฃigฤƒneascฤƒ.

Nu a fost pur ลŸi simplu doar un cântec de divertisment, a fost ลŸi o satirฤƒ politicฤƒ. Se pare cฤƒ lumea nu a gustat foarte mult aceastฤƒ modalitate de promovare. Acum, la urma urmei, mi se pare cฤƒ n-a fost ceva aลŸa ieลŸit din comun.

De ce nu au gustat ideea?

Pentru cฤƒ noi avem în continuare o mare problemฤƒ cu ลฃiganii ลŸi suntem un popor intolerant faลฃฤƒ de ei ลŸi faลฃฤƒ de noi înลŸine. Din cauza asta cântecul a fost interpretat ca un cântec pro-ลฃigani, el fiind de fapt un cântec anti-Sarkozy.

O parte din cei care au comentat virulent nu a înลฃeles, mie îmi pare foarte rฤƒu. Nu era o chestiune de fizicฤƒ cuanticฤƒ, era ceva de elementarฤƒ înลฃelegere. E un cântec pro-ลฃigฤƒnesc indirect dacฤƒ vreลฃi. 

O cântaลฃi în continuare în concertele voastre?

Clar, ne place foarte mult piesa asta. Ne-am distrat foarte mult, am cunoscut instrumentiลŸti ลฃigani de foarte bunฤƒ calitate, cu care vrem sฤƒ mai colaborฤƒm chiar pe parte de rock, instrumentiลŸti care se pot exprima muzical în diverse forme muzicale, nu numai lฤƒutฤƒreลŸte.

Acum la final de an, îลฃi faci planuri pentru anul viitor?

Unul din proiectele mele mari de anul acesta a fost încheiat ลŸi mi-a adus o mare bucurie.  E un proiect încฤƒ secret care a constat într-o muncฤƒ de doi ani, secretฤƒ, ลŸi-mi aduc aminte cฤƒ anul trecut pe 31 decembrie era unul din to do-urile mele. E un proiect care are nevoie de alลฃi oameni care sฤƒ-l ducฤƒ mai departe, eu mi-am fฤƒcut treaba. Prima parte s-a încheiat cu succes ลŸi sunt foarte fericit.

Am terminat acest proiect, am lansat un single, o premierฤƒ de teatru. Au fost lucruri pe care mi le-am propus ลŸi le-am fฤƒcut. Personal nu vreau decât sฤƒ am echilibru ลŸi sฤƒnฤƒtate. E o perioadฤƒ mai grea pentru noi ca ลฃarฤƒ ลŸi pentru meseria ลŸi profesia pe care o fac ลŸi dacฤƒ reuลŸim sฤƒ trecem cu bine peste momentele grele de derutฤƒ moralฤƒ ลŸi profesionalฤƒ vor fi vremuri mai bune. Sper sฤƒ am lângฤƒ mine oameni de la care sฤƒ pot sฤƒ învฤƒลฃ.

Cele mai citite

Pensionare anticipatฤƒ pentru romรขnii care locuiesc รฎn zone poluate

Un proiect legislativ, adoptat tacit de Senat, reintroduce aceastฤƒ pensionare anticipatฤƒย  De la 1 septembrie, noua Lege a pensiilor a รฎnlocuit-o pe cea anterioarฤƒ ศ™i...

Fii brand รฎntรขi la tine acasฤƒ

Flori rare, crescute cu greu, uneori la umbrฤƒ, deศ™i au nevoie de luminฤƒ ศ™i soare mult, produsele romรขneศ™ti sunt rara avis pe rafturile marilor...

Netanyahu spune cฤƒ pacea este mai aproape dupฤƒ uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului miลŸcฤƒrii palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferฤƒ ลŸansa pฤƒcii รฎn Orientul Mijlociu, a declarat joi searฤƒ premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ