18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024

Mel cel toxic

Câştigător a două premii Oscar, starul american Mel Gibson a ajuns să fie considerat de cineaşti „cea mai toxică celebritate a Hollywoodului”, după ce în ultimii ani a jucat rolul beţivului, al partenerului violent şi al antisemitului.

Mel Gibson a făcut roluri memorabile în anii ’90 – „Braveheart/Inimă neînfricată”, „Hamlet” sau seria „Lethal Weapon/Arma letală” – dar acum a ajuns să fie spaima colegilor de platou care refuză să-i fie parteneri. În ultimii cinci ani actorul nu a mai prins nici un rol mare, iar cineaştii îl consideră alcoolic, rasist, antisemit şi violent, „cea mai toxică celebritate a Hollywoodului”, titrează The Independent, care evaluează şansele marelui actor de a găsi calea de întoarcere. Gibson a pierdut recent partitura principală în comedia de vară „Marea mahmureală 2″, după ce actorii din distribuţia peliculei au protestat şi au cerut producătorului excluderea starului din cauza nenumăratelor scandaluri în care a fost implicat şi a dependenţei de alcool. „Cred că Mel ar fi fost minunat în acest rol. Însă mi-am dat seama că realizarea unui film reprezintă un efort colectiv, iar această decizie trebuie să fie pe deplin sprijinită de actorii din distribuţie şi de membrii echipei de filmare”, a declarat, descumpănit, regizorul Todd Phillips.

Piaza-rea

Anul trecut, acelaşi regizor Todd Phillips i-a oferit şansa de a fi în lumina reflectoarelor (în partea întâi a filmului „The Hangover/Marea mahmureală”) altui „băiat rău”, Mike Tyson, condamnat pentru viol. Publicul a fost încântat de idee, Tyson a strălucit în rolul său, iar filmul a fost un imens succes de casă şi de critică, generând încasări de peste jumătate de miliard de dolari. Anul acesta, în dorinţa de a repeta vraja, Phillips i-a oferit rolul din „The Hangover 2″ lui Mel Gibson, deşi reputaţia actorului era la pământ după câţiva ani în care a ţinut prima pagină a ziarelor de scandal. Însă nimeni nu a fost de acord cu alegerea sa şi, puse în faţa presiunii publice, studiourile Warner Brothers l-au concediat. Un alt film care ar fi putut marca întoarcerea lui Mel Gisbon în liga mare, „Beaver”, regizat de Jodie Foster, a fost amânat pe o perioadă nedeterminată din cauza scandalurilor şi anchetei în care este implicat actorul.

Scandalurile lui Mel Gibson

Problemele lui Mel Gibson par că nu se mai termină. A şocat pentru prima dată opinia publică în urmă cu patru ani, când a fost arestat pentru conducere sub influenţa alcoolului. S-a răzbunat pe un ofiţer de poliţie evreu cu injurii scandaloase: „Evreii dracului! Evreii sunt responsabili pentru toate războaiele din lume”. Lucrurile s-au agravat pentru Mel Gibson în vara acestui an, când s-a despărţit de prietena lui, Oksana Grigorieva, mama celui de-al optulea copil al său. În lupta pentru custodie Grigorieva l-a acuzat că a lovit-o. De parcă nu ar fi fost suficient de grav, ulterior site-ul radaronline.com a dat publicităţii înregistrările conversaţiilor telefonice în care actorul american dă drumul unui potop de insulte, ameninţări şi remarce rasiale faţă de Grigorieva, pe care o numeşte în mod frecvent „curvă”: „Dacă vei fi violată de o bandă de cioroi, e vina ta”. În urma acestor dezvăluiri şi după apariţia unei noi înregistrări în care actorul beat o ameninţă pe fosta iubită că o omoară, impresarii au întrerupt contractul cu el.
 
Robert Downey Jr., Charlie Sheen, Alec Baldwin au revenit

Chiar dacă, la cei 54 de ani ai săi, nu va putea reveni niciodată la gloria obţinută pe vremea când juca în „Braveheart” sau „Arma letală”, Gibson şi-ar putea totuşi încheia cariera în mod fericit, pierzându-se în galeria personajelor turbulente din Cetatea Filmului, notează şi Hollywood Reporter.
Un exemplu este Robert Downey Jr., care a fost considerat câţiva ani „un drogat” fără şanse de recuperare, arestat de două ori în urma incidentelor legate de stupefiante. Lupta cu dependenţa şi revenirea lui l-au transformat acum într-unul dintre cei mai valoroşi actori ai momentului, obţinând rolul titular în franciza de un miliard de dolari „Iron Man”. Forbes estimează că ar câştiga în jur de 22 de milioane dolari pe an. Charlie Sheen şi Alec Baldwin sunt alte nume grele care au avut derapaje în carieră, dar au reuşit să revină pe drumul bun şi astăzi se bucură de succes.

Reţeta reabilitării

The Independent mizează pe o reţetă a reabilitării care necesită răbdare şi disciplină: prioritatea lui ar fi rezolvarea problemelor cu justiţia. E nevoie apoi de o perioadă de câteva luni de tăcere impusă (lăsând-o pe fosta sa prietenă să se expună). Potrivit marilor companii de PR, e posibil ca actorul să fie nevoit să-şi ceară scuze public pentru comportamentul său. Ulterior, trebuie să treacă minimum şase luni pe la o clinică pentru a-şi trata dependenţa de alcool, dar şi pe la Alcoolicii Anonimi. Odată tratamentul terminat, actorul trebuie să îşi expună drama: „Îmi pare rău, am rănit mulţi oameni. Am fost un beţiv. Asta e povestea mea”. Abia ultimul pas pe drumul de întoarcere va fi apariţia sa ca actor. Cel mai indicat, admit criticii, este să apară în spectacole unde se poate autoironiza, gen Saturday Night life, sau, de ce nu, chiar într-un filmuleţ pe internet. Hollywoodul iartă şi te reprimeşte în Cetate dacă recunoşti că ai greşit, conchid ziariştii britanici.  

Vedetă după „Mad Max”
Mel Gibson s-a născut în statul New York, la 3 ianuarie 1956, însă pe când avea 12 ani familia se stabileşte în Australia, băiatul visând să ajungă jurnalist. Urmează  însă Institutul Naţional de Artă Dramatică, unde reuşeşte să îşi învingă tracul trecând de pe scenă la primul rol de film: „Summer City” (1976). Peste doi ani lansează „Mad Max”, ambele filme consacrându-l de timpuriu drept vedetă internaţională. După seria „Mad Max”, va juca alături de Danny Glover în seria „Armă letală”, urmateă de „Pururea tânăr”, „Omul fără chip”(1993, semnează şi regia), „Maverick” (1994). Urmează „Braveheart”, filmul aducându-i două premii Oscar, pentru regie şi pentru cel mai bun film. Alte titluri celebre din carieră: „Teoria conspiraţiei” (1997); „După faptă şi răsplată” (1999); „Ce-şi doresc femeile?” (2000); „The Patriot” (2000); „Semne” (2002); „Patimile lui Iisus” (2004).

Ada Dumitrescu
Ada Dumitrescuhttp://ada-dumitrescu
Ada Dumitrescu, sef departament Cultura
Cele mai citite

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă