11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăEconomieFlorin Cîţu: Adeverinţa de venit va fi transmisă în format electronic

Florin Cîţu: Adeverinţa de venit va fi transmisă în format electronic

“Astăzi încă o veste bună pentru toţi românii. Fără curierat între instituţii! Adeverinţa de venit va fi transmisă în format electronic instituţiilor din subordinea Ministerului Muncii.

Românii nu trebuie să facă servicii de curierat între instituţiile statului. Sistemul informatic este dezvoltat şi administrat de Ministerul Finanţelor Publice şi pregătit să trimită adeverinţa de venit în format electronic”, afirmă Cîţu.

În altă ordine de idei, acesta reiterează faptul că România se împrumută zilnic mai ieftin.

“În acelaşi timp, ne împrumutăm mai ieftin în lei în fiecare zi şi la dobânzi negative în euro. Economisim bani şi creştem puterea de cumpărare a generaţiilor viitoare”, susţine Florin Cîţu.

România s-a împrumutat joi, 27 februarie, pentru prima oară în istorie, la dobânzi negative, a anunţat, în deschiderea şedinţei de Guvern, ministrul interimar al Finanţelor şi premier desemnat, Florin Cîţu.

Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR), Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, joi, 150 de milioane de euro de la bănci la o dobândă de – 0,11% pe an, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, cu maturitatea reziduală la 5 de luni.

Valoarea nominală a emisiunii a fost de 150 de milioane de euro, iar băncile au transmis oferte în sumă de 229,1 milioane de euro.

“Azi avem o veste bună, o veste istorică pentru România. Azi, pentru prima oară în istorie, România s-a împrumutat cu dobânzi negative în euro, aşa cum fac alte ţări dezvoltate, ceea ce arată foarte clar un semn din partea investitorilor că tot ce am făcut până acum este apreciat şi ceea ce am spus că vom face în continuare este apreciat. Investitorii au încredere în România”, a subliniat Cîţu, conform Agerpres.

Acesta a explicat că prin dobânzi negative povara împrumuturilor nu mai este “aruncată” pe generaţiile viitoare, iar România dă înapoi mai puţini bani decât a luat.

“România se împrumută la dobânzi negative în euro. Este o performanţă istorică. Ce înseamnă dobânzi negative? Înseamnă că, dacă ne împrumutăm un leu, trebuie să dăm înapoi 90 de bani. Nu mai aruncăm povara împrumuturilor pe generaţiile viitoare, le dăm înapoi mai puţini bani.

Acest lucru îl făceau ţări cu rating mai mare decât România. Noi am reuşit, cu guvern interimar, cu situaţia din România, am reuşit să ne împrumutăm la dobânzi negative, ceea ce este o performanţă istorică”, a explicat el.

Cele mai citite

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă