10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Românii, fideli locului de muncă: 4 din 10 angajaţi sunt ataşaţi de...

Românii, fideli locului de muncă: 4 din 10 angajaţi sunt ataşaţi de compania în care lucrează

GfK România a desfăşurat în luna septembrie a acestui an un studiu de măsurare a nivelului de ataşament al românilor faţă de actualul loc de muncă. Studiul s-a desfăşurat online, pe un eşantion de 602 persoane active profesional, cu educaţie medie şi superioară, utilizatoare de Internet. Analiza GfK a identificat că aproximativ 4 din 10 angajaţi au un nivel ridicat de ataşament faţă de compania pentru care lucrează.

 

Coordonata faţă de care românii manifestă cea mai favorabilă atitudine este echipa de lucru – respectul reciproc, spiritul de camaradenie, sentimentul de responsabilitate faţă de atingerea obiectivelor importante, dar şi schimbul de informaţii şi cunoştinţe.

 Un alt capitol pilon în susţinerea performanţei unei companii faţă de care românii şi-au exprimat o atitudine favorabilă face referire la modul în care firmele din România reuşesc să transmită clar obiectivele individuale, criteriile în funcţie de care atingerea acestora se realizează, precum şi la transparenţa statusului financiar al companiei. Cu toate acestea, feedback-ul către angajaţi pare să se concentreze într-o măsură mai mică pe punctele tari ale acestora.

 ”Preocuparea faţă de dezvoltarea carierei oamenilor pe care îi conduc nu este, cel puţin în prezent, un punct forte al angajatorilor locali, aceasta fiind ultima arie din clasament în ceea ce priveşte gradul de satisfacţie al angajaţilor. Cu toate că un segment relativ mare dintre cei intervievaţi consideră că pot avea un dialog deschis cu managerul lor direct despre dezvoltarea lor profesională, ce lipseşte în acest moment este un sistem de tip meritocraţie care să stea la baza deciziei de avansare, dar şi interesul  manifest al top managementului în ceea ce priveşte dezvoltarea carierei angajaţilor», declară Marina Udroiu, expert în cercetare organizaţională, specialist  GfK Employee Engagement Tool.

Angajaţii din sudul ţării sunt cei mai fideli

Privind situaţia pe regiuni geografice, studiul GfK arată că nivelul de angajament cel mai ridicat îl găsim în Muntenia, Dobrogea, Oltenia (aproape 50%) şi cel mai scăzut în Moldova şi în Transilvania (37%), în vreme ce oraşele medii concentrează o proporţie mai mare de ataşament al angajaţilor, la polul opus poziţionându-se oraşele mari. Femeile sunt mult mai implicate în activitatea organizaţiei pentru care lucrează decât bărbaţii, iar acest grad de angajament creşte odată cu vârsta în cazul ambelor sexe.

 O altă concluzie care se remarcă este că, din punct de vedere al ocupaţiei, cei din top management se declară în mai mare măsura implicaţi decât angajaţii de pe alte nivele profesionale, iar cei cu studii medii îi devansează la acest capitol pe cei cu studii superioare. Angajaţii din domeniile educaţie, energetic şi al utilităţilor, dar şi din agricultură se declară cei mai ataşaţi de locul lor de muncă (peste 50% dintre ei) în vreme ce, din punct de vedere al veniturilor, mai fideli sunt cei cu venituri de peste 1500 lei.

GfK România, fondată în 1992, este parte integrantă a Grupului GfK. De peste 10 ani, GfK România este institutul numărul 1 de cercetare de piaţă din România. Activităţile sale sunt structurate în cinci segmente: Custom Research – cercetare cantitativă şi calitativă Ad Hoc pentru o arie largă de industrii (bunuri de larg consum, telecomunicaţii şi IT, finanţe, retail, turism, auto, bunuri industriale), Consumer Tracking – cercetare continuă pentru bunuri de larg consum, Retail and Technology – cercetare continuă pentru bunuri de folosinţă îndelungată, Media – cercetare calitativă şi cantitativă pe consumul de produse media şi Healthcare – cercetare calitativă şi cantitativă în toate domeniile medicale.

 

 

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Regele Charles își reia activitățile publice. “A înregistrat progrese încurajatoare în tratamentul împotriva cancerului”, afirmă medicii

Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Acesta face...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...
Ultima oră
Pe aceeași temă