12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Euro ar putea coborî la 4 lei. Posibile scăderi de preţuri?

Euro ar putea coborî la 4 lei. Posibile scăderi de preţuri?

Cotaţiile pentru cursul leu/euro au oscilat luni, 14 martie, sub 4,1850 , astfel că referinţa BNR a coborât la 4,1843 lei/euro, cel mai redus nivel din iunie 2010. Potrivit analiştilor JP Morgan, leul se va întări în continuare pe parcursul lui 2011, până la un curs de 4 lei pentru un euro în decembrie. Care vor fi efectele pe care aprecierea monedei naţionale le va avea asupra consumatorului şi a mediului de afaceri intern? Pentru a răspunde la această întrebare, romanialibera.ro a vorbit cu mai mulţi oameni de afaceri  care analizează o presupusă valorizare a leului.

Preţurile de consum ar putea scădea

Preţurile de consum au crescut cu aproape 0,8% în luna februarie, ducând inflaţia anuală la 7,6%, de la mai puţin de 7% în ianuarie. O eventuală apreciere semnificativă a leului ar putea, teoretic, să ducă la ieftiniri de preţuri, care ar duce la întărirea încrederii consumatorilor, o problemă cu care România s-a confruntat în ultima perioadă.

“În linii mari este o veste bună pentru partea de consum. În industriile unde există o concurenţă reală ar trebui ca preţurile să urmeze cursul leu/euro, deci să scadă în eventualitatea unei aprecieri a monedei locale. Singura problemă rămâne la tarifele utilităţilor şi energiei unde există un monopol, iat statul nu are niciun interes să le scadă pentru că de aici se încasează  multe taxe”, a declarat, pentru romanialibera.ro, Marius Ghenea, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din online-ul românesc care deţine afaceri precum PCfun.ro, PCGarage.ro, Electrofun.ro, ShopIT.ro, ToyFun.ro, Online Fashion Group, Orbital Solutions sau GasOil Service. 

Omul de afaceri nu crede însă într-o apreciere de până la 4 lei/euro a monedei naţionale. “Cred că leul se va aprecia moderat anul aceasta, stabilizandu-se în jurul valorii de 4,2 lei/euro. O apreciere mai mare de 8-10% nu ar fi însă bună, în special pentru exportatori care nu vor mai fi competitivi pe piaţa externă”, mai explică Ghenea.

Tarife mai bune pentru vacanţe

În eventualitatea unei aprecieri de până la 4 lei/euro a monedei naţionale turiştii români ar putea beneficia de preţuri mai bune şi la pachetele turistice.

“Având în vedere că majoritatea românilor sunt plătiţi în lei, iar marea parte a pachetelor turistice se fac în euro, turiştii români ar avea numai de câştigat în eventualitatea valorizării leului”, explică, pentru romanialibera.ro, Simona Veţeleanu care deţine agenţia de turism TravelBiz.

Şefa TravelBiz nu crede totuşi că trendul ascendent pe care este acum moneda locală va fi unul de lungă durată. “Dacă se vor adeveri predicţiile JP Morgan, cursul va sta o scurtă perioadă la valoarea de 4 lei/ euro şi va atinge aceastâ valoare pânâ la finele lui aprilie. Cred însă că în 2011 cursul va fluctua în jurul valorii de 4,2 lei/euro”, mai adaugă Veţeleanu.

Producătorii locali: cu un ochi râd, cu unul plâng

Mobexpert, unul dintre cei mai mari jucători de pe piata locală de mobilă se bucură de aprecierea leului atunci când vine vorba de preţul materiilor prime importate din afară ţării, dar pe de altă parte are de suferit la partea de exporturi.

“Este un cuţit cu două tăişuri: pe de o patte materialele pe care le cumpărăm de afară sunt mai ieftine, pe de alta, suferim la exporturi. În orice caz, o apreciere de 5-6%, aşa cum a fost până în prezent nu va afecta în niciun fel preţurile de pe piaţa locala”, declară, pentru romanialibera.ro, Dan Sucu, proprietarul Mobexpert.

Potrivit acestuia, sunt încă prea multe variabile pentru a se face o estimare corectă în privinţa cursului leu-euro în 2011. Noi am bugetat pentru acest an un curs mediu de 4,2 lei/euro”, a mai adăugat Şucu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă