18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum să construiţi o echipă (2)

Cum să construiţi o echipă (2)

În continuare primei părţi de săptămâna trecută, vă invit să descoperiţi noi idei pentru a vă construi o echipă folosindu-vă de limbajul nonverbal.

Astfel, în calitate de lider, este esenţial să moderaţi grupul sau o discuţie având o postură deschisă a corpului, care să invite la dialog. Dacă prezentaţi o postură închisă, cu mâinile încrucişate sau cu palmele ţinute coif pentru a vă demonstra puterea, atunci această stare va fi adoptata şi de ceilalţi membri ai echipei, iar rezultele vor fi nesatisfăcătoare.

Fiţi atenţi la contactul vizual, un alt element important în crearea unităţii unei echipe. Asiguraţi-vă că aveţi contact vizual direct cu fiecare dintre ei şi mai ales oferiţi-le tuturor şansa de a vorbi. Contactul vizual direct este cea mai puternică invitaţie pentru a-i determina să-şi împărtăşească ideile şi propunerile, neavând teama că vor fi sancţionaţi sau luaţi în derâdere. De aceea, este bine să evitaţi privirile părtinitoare sau anumite ocheade.

Aminteam şi de rolul zâmbetelor în crearea unei echipe. Cu toţi suntem mai relaxaţi şi mai dispuşi să comunicăm dacă persoana care conduce discuţia este zâmbitoare şi ne arată prin zâmbet disponibilitatea sa şi dorinţa de a dialoga, chiar dacă în jos sunt lucruri serioase de discutat. Alături de zâmbet, contează şi felul în care liderul îşi orientează poziţia corpului său faţă de cel/cea care vorbeşte. Această orientare directă îi dă de înţeles acelei persoane că opinia sa este valorizată şi chiar este nevoie de ea.

Învăţaţi să dezvoltaţi un „raport” de grup, acea oglindire care este evidentă atunci când fiecare persoană din acea sală are aceeaşi expresie facială, are acelaşi grad de energie şi chiar râde în acelaşi timp. Depinde de voi, ca manageri, să încurajaţi această oglindire. Poate fi făcută prin începerea întâlnirii, şedinţei, discuţiei, cu ceva care să implice toate persoanele din sală, pentru a le da ocazia de a a-şi oglindi comportamentele nonverbale, dar, în acelaşi timp, să se şi relaxeze. Dacă reuşiţi să creaţi această atmosferă de la început, ei vor începe să se „acordeze” practic unii cu alţii, iar efectul oglindirii se va menţine pe parcursul întregii întâlniri.

Acestea sunt doar câteva trucuri nonverbale uşor de folosit şi la îndemâna oricui. Este important să conştientizaţi beneficiul folosirii lor şi să începeţi să le aplicaţi în viaţa profesională.

Mihaela Stroe, Profiler&nonverbal expert www.mihaelastroe.ro

Mihaela Stroe
Mihaela Stroehttp://mihaela-stroe
Drd. Mihaela Stroe, expert in limbaj nonverbal
Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă