17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTermene si tipuri de obligatii fiscale

Termene si tipuri de obligatii fiscale

I. Persoane fizice si asociatii fara personalitate juridica
Cererea pentru determinarea venitului net in sistem real
Contribuabilii persoane fizice care opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real trebuie sa depuna pana la data de 31 ianuarie 2006, la unitatile fiscale, cererea pentru aceasta optiune, care va fi valabila timp de doi ani. Aceasta obligatie vizeaza persoanele care obtin venituri din activitati independente, impuse pe baza de norme de venit, din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si in solarii, precum si a arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea, din drepturi de proprietate intelectuala si din cedarea folosintei bunurilor. Cei care renunta la aceasta optiune, in situatia in care au fost impusi in sistem real timp de doi ani consecutivi, trebuie sa depuna pana la aceeasi data cererea de renuntare.

Cererea pentru dispunerea destinatiei unei sume
Contribuabilii care realizeaza venituri din salarii si care doresc sa beneficieze de prevederile legii privind dispunerea destinatiei unei sume reprezentand doi la suta din impozitul anual trebuie sa preia exemplarul de fisa fiscala pana in ultima zi a lunii februarie 2006 si sa depuna cererea pana la data de 15 mai.

Declaratia anuala de venit pentru asociatiile fara personalitate juridica
Asociatiile fara personalitate juridica trebuie sa depuna, pana la data de 15 martie, la organul fiscal in a carui raza teritoriala isi au sediul, prin asociatul desemnat, “Declaratia anuala de venit pentru asociatiile fara personalitate juridica”, care cuprinde venitul net/pierdere realizat pe asociatie, precum si distributia venitului net/pierderii pe fiecare asociat.

Platile anticipate pentru veniturile din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor
Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia impozitului pe veniturile din arendare si a veniturilor din activitati agricole, trebuie sa efectueze, pana la data de 15 martie, platile anticipate aferente trimestrului I 2006.

Declaratia de venit din tara si strainatate
Contribuabilii, persoane fizice romane cu domiciliul in Romania, care au obtinut in anul 2005 venituri atat din Romania, cat si din strainatate, trebuie sa depuna, pana la data de 15 mai 2006, la unitatile fiscale, declaratiile de venit, iar cei care au realizat in anul 2005 venituri din activitati independente – activitati comerciale, profesii liberale, din proprietate intelectuala, activitati agricole determinate in sistem real, venituri din strainatate, venituri din strainatate a caror impunere este finala in Romania – trebuie sa depuna declaratiile speciale pe fiecare categorie si sursa de venit.

Declaratia de venit din activitati independente
Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia impozitului pe veniturile din arendare si a veniturilor din activitati agricole, trebuie sa efectueze, pana la 15 iunie, platile anticipate aferente trimestrului II 2006, pana la 15 septembrie sa efectueze platile anticipate aferente trimestrului III 2006, iar pana la 15 decembrie – platile aferente trimestrului IV.

Declaratia de venit din unele activitati agricole
Contribuabilii care obtin venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si in solarii, precum si a arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea trebuie sa depuna declaratiile de venit pana la 30 iunie, iar pana la 1 septembrie sa efectueze platile anticipate de 50 la suta din impozitul pe venitul din activitatile agricole, la organul fiscal competent, iar diferenta sa se plateasca pana la 15 noiembrie.

Declaratia de venit dupa unele instrainari de bunuri
Contribuabilii care obtin venituri din transferul dreptului de proprietate asupra constructiilor sau terenurilor realizat printr-o alta procedura decat cea notariala trebuie sa faca declararea venitului astfel obtinut in termen de cinci zile de la instrainarea bunului.


II. Persoane juridice

Angajatorii si alti platitori de salarii si venituri asimilate salariilor trebuie sa transmita fisele fiscale pana in ultima zi lucratoare a lunii februarie unitatii fiscale in a carei raza teritoriala au sediul sau domiciliul, precum si salariatilor care le solicita, in vederea exercitarii optiunii de a dispune asupra sumei de doi la suta din impozit.

Declaratia privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa

Platitorii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din valorificarea de bunuri in regim de consignatie, venituri obtinute in baza unui contract de agent, comision sau mandat comercial, venituri din activitatea de expertiza contabila, tehnica, juridica si extrajuridica, din activitati independente desfasurate in baza unei conventii/contract civil incheiat in conditiile Codului Civil, din activitati independente realizate intr-o forma de asociere cu o persoana juridica, din dividende, din dobanzi, din jocuri de noroc, venituri sub forma de castiguri din transferul dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare si a partilor sociale, venituri sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, premii in bani si/sau in natura, venituri din pensii au obligatia sa depuna pana la data de 30 iunie, la unitatile fiscale, declaratia privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit. Conform Codului Fiscal modificat, aceasta categorie de platitori de venituri trebuie sa calculeze si sa vireze impozitul prin retinere la sursa pana la data de 25 (inclusiv) a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, aceeasi obligatie avand-o si platitorii de salarii si venituri asimilate salariilor.

Asocierea dintre o persoana fizica si una juridica
In cazul venitului obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica, contribuabil – potrivit titlului IV din Codul Fiscal (microintreprindere) – care nu genereaza o persoana juridica, platitorul de venituri trebuie sa calculeze si sa vireze impozitul trimestrial, pana la data de 25, inclusiv, a primei luni din trimestru.

Obligatiile notarilor publici
Notarii publici au obligatia de a calcula, incasa si retine impozitul aferent transferului dreptului de proprietate asupra constructiilor sau terenurilor pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare celei in care a fost autentificat actul, precum si de a transmite declaratia informativa privind transferurile de proprietati imobiliare pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare semestrului in care a avut loc autentificarea actelor.

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...
Ultima oră
Pe aceeași temă