10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul roman poate pierde sute de milioane de euro

Statul roman poate pierde sute de milioane de euro

RomTelecom ia in calcul posibilitatea de a renunta la investitii in valoare de 500 milioane de euro, aceasta drastica revizuire a planurilor de investitii fiind cauzata de decizia Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii de a reduce tarifele de interconectare la reteaua companiei pentru alti operatori. Conducerea companiei declara ca nu se opune reducerii acestor tarife, ci cuantumului acestora, care a fost stabilit la o valoare ce se situeaza cu 20% sub costurile operatorului. In prealabil, RomTelecom va contesta in justitie aceasta decizie, asa cum au facut si ceilalti doi mari operatori de telefonie mobila – Connex si Orange – care nu au scazut aceste tarife deoarece, in urma cu cativa ani, au dat in judecata ANRC si au castigat.

RomTelecom spune ca decizia ofera accesul altor operatori pe piata, fara ca acestia sa fie nevoiti sa faca vreo investitie, in timp ce reducerea tarifelor de interconectare ar conduce la scaderea valorii de piata a RomTelecom cu 400 milioane de euro, si aceasta chiar inainte de listarea companiei la Bursa. Reprezentantii operatorului respectiv au mai aratat ca autoritatea de reglementare s-a grabit sa ia aceasta decizie inainte de selectarea de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a consultantului pentru listarea la bursa a companiei, consultant care ar fi putut evalua consecintele unei asemenea decizii asupra valorii ce poate fi obtinuta de statul roman prin vanzarea actiunilor detinute de RomTelecom. Intr-o scrisoare adresata de staff-ul companiei ministrului de resort, Zsolt Nagy, se atragea atentia ca: “Daca ANRC va mentine aceeasi abordare si va emite in continuare decizii de acest gen, valoarea companiei ar putea fi diminuata cu aproximativ 680 milioane de euro si ar reduce incasarile guvernului din vanzarea actiunilor la bursa cu circa 313 milioane de euro”. Pe de o parte, se vorbeste de constrangeri bugetare pentru educatie si sanatate, pe de alta parte exista o grava lipsa de coordonare la nivelul institutiilor publice, astfel incat nu se poate obtine un nivel maxim/optim de venituri din sursele pe care statul le mai are la dispozitie – au concluzionat reprezentantii RomTelecom.
ANRC spune ca nu face nimic altceva decat sa puna in aplicare acquis-ul comunitar in domeniu, actionand astfel pentru dezvoltarea competitiei. Problema este insa ca Germania, membra fondatoare a UE, a anuntat ca va scuti de la aceasta reglementare Deutsche Telekom, echivalentul RomTelecom, pentru ca aceasta companie intentioneaza sa investeasca intr-o noua retea. Decizia ANRC vine in conditii similare, pentru ca si RomTelecom tocmai anuntase ca vrea sa creeze o noua retea. Dar, din cauza recentelor evenimente, renunta la idee.
Autoritatea Nationala de Comunicatii a anuntat insa ca isi va sustine pozitia in fata instantei si va apara concurenta pe piata telefoniei fixe din Romania. In acest sens, institutia a precizat ca tarifele de interconectare sunt cheia competitiei, reducerea lor conducand la ieftinirea apelurilor, cresterea traficului si a numarului de abonati la serviciile de telefonie. De asemenea, a mai anuntat ca aceleasi masuri de fundamentare pe costuri vor fi adoptate si in cazul operatorilor de telefonie mobila identificati ca avand putere semnificativa pe piata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă